Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Ignorisanje, povlacenje.

03. svibanj 2015 ob 00:48 | 124
Povući se ili razgovarati?
preuzeto sa..covermagazin

Najuobičajenija forma povlačenja je ignoriranje (odluka na šutnju ili nereagiranje), ali pod povlačenjem se podrazumijeva svako neizražavanje osjećaja. Povlačenje uključuje izbjegavanje davanja potpore, nagrade ili pozitivne pažnje.
Svi smo u životu doživjeli najmanje jednu situaciju kada se neka osoba povukla i udaljila od nas bez ikakvog objašnjenja. U isto vrijeme većina nas prepoznaje potrebu skrivanja osjećaja i uglavnom ih radije skrivamo nego što ih izražavamo, pa smo vjerojatno i mi ponekad smatrali kako su naše reakcije nepotrebne ili besmislene, te smo se povukli bez ikakvog objašnjenja.
Svi smo do sada vidjeli obje strane dileme povlačenja, ali zbog čega ponavljamo takve obrasce ponašanja iako znamo da su neučinkoviti?
Emotivna bol je korijen naše tendencije da se povučemo, a povlačenje uzrokuje bol ljudima od kojih smo se povukli. Zbog toga bismo mogli reći kako je povlačenje disfunkcionalna navika koja kreira slom komunikacije i svakog razumijevanja.
Nitko ne zaslužuje biti objektom povlačenja. Ignoriranje pokazuje krajnji oblik nepoštovanja i grozna je stvar koju možete nekome napraviti.
Prva stvar koje biste se trebali sjetiti dogodi li se to vam je da niste vi krivi. Uhvaćeni ste u zamku nečijih tuđih loših obrazaca ponašanja. Ta osoba ne zna kako bi izrazila svoje osjećaje na zdrav način, možda zbog toga što je jednostavno zločesta, a možda samo zbog toga što kroz djetinjstvo ili poučena lošim iskustvima nije naučila izražavati osjećaje.
Druga korisna stvar koju morate znati je da ni osoba koja se povukla nije napravila to bez ikakve boli. Razlog svakog povlačenja je neka vrsta boli. Povlačenje se rijetko napravi zbog toga što je netko potpuno hladan, uglavnom se osobe povlače upravo onda kada im je stalo (ili im je bilo stalo), ali ne znaju na koji drugi način pokazati svoje negodovanje. To vam može biti korisno kako biste suosjećali s osobom koja vas je povrijedila ignorirajući vas. Povlačenje je samo jedna od ustaljenih negativnih navika po kojoj takve osobe reagiraju – braneći sebe i svoje osjećaje.
Ako se netko povukao od vas i ignorira vas neko vrijeme, nemojte inzistirati. Vi ne možete utjecati na nečije ponašanje ili bar ne dok vas ta osoba ignorira. Zbog toga joj dajte dovoljno vremena. To vrijeme iskoristite za razmišljanje o svojim navikama i obrascima ponašanja prema toj osobi.
Ali ako vi znate često biti ta osoba koja se povlači trebali biste razmisliti o svome ponašanju. Povlačenjem zbog boli uzrokujete samo još više boli. Naučite prekinuti taj lanac i razgovarati. Ako vam je teško u početnim fazama osjećaje sročite na papir, pošaljite mail ili poruku. Kasnije ćete već moći izgovarati ono napisano, sve dok ne dođete do razine da možete razgovarati konstruktivno o svojim osjećajima.
Andjela u meni valjalo bi poljubiti, ali djavola u meni bolje ne provocirati


_

Komentari 8

moraš se , ako želiš komentirati
Lady_M
Lady_Mprije 2 godine

Ignorisanje kao izuzetan oblik neverbalne komunikacije kojom sa nepogrešivom tačnošću saopštavaš osobi šta misliš o njoj/emu/ima.

Altera
Alteraprije 2 godine

Kao i>>

Profesionalno oružje svakog inteligentnog čoveka za eliminisanje gluposti oko sebe
Ali sta je sa onima koji pregaze osecanja, pljunu na obecanja, ostanu nedoreceni, ostave slomljenu dusu pod nogama i ignorisu njenu bol... sta li je u dusi tih sadista ?

Lady_M
Lady_Mprije 2 godine

Skoro isto što je u duši mazohista.

Altera
Alteraprije 2 godine

Bravo ga tebi, umes da das odgovor i betoniras me :) (zadivis)

Sanya
Sanyaprije 2 godine

U danasnje vrijeme neznas sta je pametnije..povuci se ili izraziti osjecaje...ignorirati ili ne... Jer u svakom slucaju te netko krivo shvati... Ali ja moram progovoriti...to kod mene majka priroda i otac karikaturista... :)))

Altera
Alteraprije 2 godine

treba reci ma kako bilo svaceno :) kad se zuc prospe napolje nema korozije iznutra :)

Sanya
Sanyaprije 2 godine

Zato ja nemam problema sa zuci :)))

Altera
Alteraprije 2 godine

vidis kako je zdravo :))

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se