Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Legende o nastanku kineskog horoskopa

23. prosinac 2014 ob 09:54 | 34
Legende o nastanku kineskog horoskopa
Mnogo je legendi koje objašnjavaju početak kineskog horoskopa, kao i redoslijed životinja unutar ciklusa.
Jedna od legendi temelji se na mitu prema kojem je Budha na Novu godinu pozvao sve životinje u goste. Njegovom pozivu odazvalo se samo 12 životinja pa je, kako bi im iskazao zahvalnost, naredio da svaka sljedeća godina od toga dana nosi ime jedne životinje. Kako je štakor bio prvi gost, ciklus počinje s njim, a nastavlja se po redoslijedu dolaska ostalih životinja: bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja.
Druga legenda ima potpuno drugačiji zaplet. Prema ovoj je, budući da su se životinje borile za prvenstvo u ciklusu godina, organizirano natjecanje u prelasku rijeke. Redoslijed kojim je prijeđu, odlučeno je, definirat će raspored. Mačka, jedna od životinja, bojala se vode i ovo joj je predstavljalo veliki izazov. U isto vrijeme i bik se, sa svojim lošim vidom, pribojavao ovog izazova. Proračunati štakor je stoga predložio da se on i mačka popnu biku na leđa - on će njih prenijeti preko vode, a oni njega navoditi. Međutim, lukavi se štakor prišuljao mački te je oborio u vodu, a u trenutku kad su se približili obali odskočio je s leđa bika i na cilj stigao prvi. Drugi je bio bik, a zadnja, dvanaesta, je stigla lijena svinja. Prema tome je prva godina u ciklusu postala godinom štakora, druga bika i tako redom. Mačka je stigla prekasno te se zavjetovala na vječno neprijateljstvo sa štakorom.
Uz ove legende postoji još i niz drugih, kao i njihovih varijacija.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se