Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Ima li zivot bez ljubavi?

07. listopad 2015 ob 19:35 | 110
Brojni su razlozi zbog kojih pojedinci odlučuju da ne ulaze u emotivne veze i brakove. Teško ćemo osećati mentalno blagostanje ako nemamo partnera. Mnoge sputava strah od vezivanja i povređenosti

Može li se živeti bez ljubavi? Ne, rekli bi vam svi pesnici ovog sveta. U kategoričkom "ne" slažu se i ostali umetnici, jedinstveni u oceni da život bez ljubavi nije život, kako je jezgrovito rekao Leonardo Da Vinči. Kada se sa umetnosti, loptica prebaci na teren realnosti, nestaje saglasnost. Dok se romantične duše slažu sa Da Vinčijem, ima i onih koji svesno odbijaju ulazak u ozbiljne veze. Motivi su raznovrsni - od razočaranja poslednjom vezom, do egoizma i nespremnosti na kompromise, neophodne za svaki odnos.

A šta kažu stručnjaci? Teško je dati jednoznačan odgovor, primećuje sagovornica "Života plus", psiholog Anđelija Simić. Zavisi od individualnog definisanja sreće i značaja koji svako od nas pridaje partnerskoj ljubavi kao vrednosnoj kategoriji.
- Međutim, ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da čovek jeste socijalno biće i da na različite načine teži da zadobije ljubav i pažnju partnera, teško je odgovoriti da ljudi mogu biti zaista ispunjeni i srećni ako su sami. Na hijerarhiji motiva koju je još davno uspostavio psiholog Maslov, možemo primetiti da se više potrebe, npr. za samoostvarenjem i sticanjem, zadovoljavaju tek nakon što su zadovoljene one koje se nalaze na lestvici ispod. To su fiziološke, potrebe za sigurnošću i one za ljubavlju i pripadanjem. Dakle, teško da ćemo osećati mentalno blagostanje ukoliko imamo život u kom nema partnera. Naravno, to ne znači nužno da ćemo biti nesrećni, ali svakako da će nam život biti kvalitetniji ukoliko imamo "srodnu" dušu - ističe Simićeva.

- Kako će nedostatak partnera uticati na nas zavisi u mnogome od potreba koje zadovoljavamo u vezi. Ako sve psihološke potrebe "kačimo" za partnera, ukoliko on ode, dolazi do urušavanja sistema. Važno je i koliko je naš život obogaćen drugim stvarima, kao što je vreme za sebe, sopstvene hobije, odmor, prijatelje, posao. Sve to može da pruži smisao životu. Mnogi žive veoma kvalitetno bez partnerske ljubavi, kao da su tu potrebu zamenili nekim drugim. Međutim, psiholozi se ipak slažu da je za osobu i njeno psihološko blagostanje poželjnije da se ostvari u domenu partnerskih odnosa. Jer, rastemo i razvijamo se u odnosu sa drugima. U suprotnom, ostajemo uskraćeni za doživljaje koji se mogu proživeti jedino kroz partnerske relaciije.

Komentari 6

moraš se , ako želiš komentirati
Sanya
Sanyaprije 1 godinu

Nema zivota bez ljubavi...U stvari ima ali to nije zivot nego prezivljavanje...i u takvim se ljudima onda javlja nezadovoljstvo i gorcina...

crnokosa
crnokosaprije 1 godinu

ljubovta e osnoven dvigatel na zivotot
:))

Sanya
Sanyaprije 1 godinu

se razbira :))) bez ljubov se e prazna :)))

crnokosa
crnokosaprije 1 godinu

daaaaaaa :)):*

Besna_Glista
Besna_Glistaprije 1 godinu

Nema, i biljka bez ljubavi vene i ugine i svako zivo bice bez ljubavi umire..
moda telo mrda al iznutra covek je urusen, spolja samo karoserija :))

crnokosa
crnokosaprije 1 godinu

da ,,tako je :)

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se