Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

O Kosi

09. studeni 2008 ob 10:07 | 544
O KOSI [povezava=http://www.tom.hr]Frizerski salon Tom[/povezava]

Prije nego započnemo s bilo kojom vrstom kemijske preparacije kose, moramo poznavati strukturu vlasi. Vlas raste iz folikule-malene tanke tubice ispod površine vlasišta. Papila je mala koncentracija živih čelija u bazi folikule, čijim umnožavanjem nastaje vlas. Kisik iz krvi”hrani”te čelije. Tokom formiranja i reprodukcije čelije koje su u sredini mekane postepeno stvaraju plašt prema stijenkama folikule.

POVRŠINSKI SLOJ VLASI ILI KUTIKULE

ovisno o teksturi i poroznosti može sadržati 5-10 slojeva koji su građeni od širokih plosnatih ljuskica keratina. Ljuskice poput crijepa pokrivaju stabljiku pri čemu je slobodni dio okrenut prema vršku vlasi. Kod zdrave kose ljuskice su slijepljene amorfnim keratinskim vezivom i tijesno su proljubljene jedna uz drugu. Postoje 2 vrste keratina koje izgrađuju kutikulu. Keratin dvodimenzionalne mrežaste strukture tvori široke plosnate ljuskice,a amorfni keratin čini vezivo. Keratin ljuskica je otpornija od keratina veziva na mehaničke i kemijske utjecaje. Ta saznanja koristimo u praksi jer nam otpornost keratina omogućava provedbu kem.procesa na kosi. Da bi preparat aktivno djelovao na kosu, treba prodrijeti u unutrašnji vlaknasti dio (cortex) i otvoriti kutikulu, te se ona pod utjecajem preparata mijenja. Kod preparacije kose moramo upotrijebiti tvari koje će izmijeniti strukturu vlasi, pri čemu se kutikula mora otvoriti, to se događa kada koristimo lužnate preparate na kosi.

FEBRILNI SLOJ ILI CORTEKS nalazi se ispod kutikule. To je unutarnji sloj koji zauzima 75 do 90% stabljike vlasi.Taj fibrilni sloj je najvažniji jer pokazuje vlaknastu strukturu unutrašnjosti vlasi i utječe na : JAČINU, GIPKOST, SMJER RASTA, ELASTIČNOST, TEKSTURU I KVALITETU kose. Ako je taj sloj oštećen vlas je porozna gubi čvrstoću i elastičnost, te je krhka i lomljiva, a kod obrade puca.

SRŽ ILI MENDULA središnji sloj stabljike vlasi je ustvari kanal koji se proteže kroz cijelu dužinu vlasi i nalazi se točno u njezinu centru. Naizmjenično je ispunjen spužvastom tvari i mjehurićima zraka, a ponegdje je i prazan i nema utjecaj na proces bojenja. Jačinu vlasi određuje sumpor jer se njegove kemijske veze najteže trgaju. Keratin je povezan lancima amino kiselinama kojih postoji 22 različite vrste. Stoga kažemo da su oštećenja kose kem.preparatima teža od mehaničkih jer ona djeluju i na unutarnju strukturu vlasi. Ona djeluju na amino - kiseline keratina mijenjajući ih, a time mijenjaju i strukturu vlasi, koja gubi svoja prvobitna svojstva i postaje neotporna.

Preneseno sa

www.tom.hr

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se