Osjeti igru – doživi nogomet....

22. studeni 2011 ob 20:39 | 71
Za žene to je prva najsporednija stvar na svijetu, a muškarci… Oni žive za to. I dok one subotu rezerviraju za kavice, odmor, njegovanje, čišćenje, pospremanje… Oni namještaju svoje antene, žicaju žive-i-nežive za karte, izležavaju se na kauču i konzumiraju nenormalne količine grickalica i piva (jer ono najbolje prija).

Riječ je o nogometu, naravno.

Iz ženske perspektive, to su samo nabildani, špljoglavi, znojni muškarci koji napucavaju loptu po ogromnom travnatom terenu. Vrijeđaju se, psuju, guraju…
slika


Ali izmuške perspektive nogomet je puno, puno više. Gledajući ih kako navijaju, kako žive i dišu nogomet, postavlja se samo jedno pitanje… Je li nogomet više od igre? Je li nogomet osjećaj?

Što je to što ih motivira? Što je to što ih veže, što ih raduje?

To nije zeleni teren, ni nabildani, znojni muškarci… Oni igru shvaćaju ozbiljno i ona im je ugrađena u osobnost, ona im je dio genetskog koda. Oni vjeruju da igrom mogu promijeniti svijet jer su tako dio nje.

Nogomet, htjeli mi to priznati ili ne, utječe na sve nas. Za one koji ga vole, to je način života, životni put, misija, ili kako već. A oni koji ga ne mogu smisliti, upravo zbog toga utječe na njih. U svakome budi nekakav osjećaj i zbog toga je toliko fascinantan. Otkad postoji, nogomet je toliko utjecao na društvo, da toga nismo ni svijesni. Iznjedrio je nogometaše koji su danas planetarno popularni, brendirao je sportske marke, kopačke, lopte, čak i štitnike… Postavio je nogometne odbore, presjedništva, internacionalna udruženja, klubove. Organizirao je jedne od najboljih evenata, kako na europskoj, tako i na svjetskoj razini. I privukao je najljepše žene (manekenke naravno)te postavio brojne stereotipe i predrasude.
slika


I u moru ljudi inspirinanim njime, meni se ističu dvojica studenata Fakulteta političkih znanosti. Pod mentorstvom prof. Domagoja Bebića, Igor Živković i Franjo Zajec napravili su video koji je motivirao Hrvatsku.

U vrijeme nepovjerenja u hrvatsku reprezentaciju, u vrijeme nepovjerenja izborniku reprezentacije, u vrijeme nepovjerenja Hrvatskom nogometnom savezu i hrvatskoj državi, dvojica studenata htjeli su napraviti video koji posvećuju svim nogometašima, svim navijačima, trenerima, ljubiteljima i neljubiteljima…. Svima onima koji vjeruju i osjećaju nogomet, kao i hrvatsku reprezentaciju.

Video je kreiran prije utakmice Hrvatska – Turska kako bi vratio vjeru u tim, vjeru u pobjedu i u zajedništvo. Nebitno je navoditi da je Hrvatska pobjedila jer gledajući rad ovih studenata shvaćam da pobjeda nije bitna, bitan je upravo osjećaj, motivacija.

Uvijek će postojati oni koji neće shvaćati nogomet, koji ne kuže igru… Ali, kada jedan čovjek potakne drugoga da napravi pomak, da promijene svijet, jer jedan bez drugog su ništa, tek tada počinju živjeti nogomet, počinju osjećati igru.

Svaku zemlju na svijetu čine ljudi

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se