Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Što je internetski troll

10. prosinac 2012 ob 12:54 | 75
Ako ste vrijeme ikada provodili u chat sobama, internetskim forumima ili usenet grupama, vjerojatno ste se već susreli s jednim od ovih problematičnih iritantnih stvorenja koja obitavaju na internetu.
BILO BI DOBRO DA SVI PROČITAJU !!!
Ako ste vrijeme ikada provodili u chat sobama, internetskim forumima ili usenet grupama, vjerojatno ste se već susreli s jednim od ovih problematičnih iritantnih stvorenja koja obitavaju na internetu. Pateći često od ozbiljnog poremećaja kompulzivnog štancanja upisa, trollova temeljna životna misija je proizvodnja provokativnih postova s ciljem stvaranja sukoba i uništavanja konstruktivne i disciplinirane rasprave. Umjesto da ganjaju ženske, ili muške, piju pivo s prijateljima ili čitaju dobru knjigu, oni zgrčeni nad tipkovnicom ostavljaju gomile besmislenih i razarajućih upisa jer je to njihov internetski lifestyle izbor. Trollovi imaju veze sa Schopenhauerovom logikom umjetnosti kontroverze (koriste tzv. dijalektičke stratageme) i slijede per fas et nefas načelo - ustraju u svojem ponašanju bili u pravu ili u krivu.
Najčešća vrsta trolla jednostavno traži pažnju tako da pun entuzijazma objavljuje niz off-topic sranja ili tako da je nespretno provokativan (npr. tako da na temi o ujedinjavanju desnice u Hrvatskoj napiše "Ustašeeeee!"). Takvi trollovi ne predstavljaju preveliku opasnost ako im se ne pridaje pažnje. Upečatljiviji i opasniji trollovi su poput dvogodišnjaka koji ima stalni nastup gnjeva. Oni su nasilnici iza tipkovnice koji vrlo često zbog vlastite impotencije jednostavno žele svima drugim pokvariti zabavu i razoriti raspravu. Njihove taktike obično uključuju izbacivanje salvi samodopadnih uvreda i uvredljivih komentara, nerijetko objavljenih preko više korisničkih identiteta.
Ignorirajte ih. Potrebno je neko vrijeme da se stekne navika i disciplina da se na trollerski upis jednostavno ne odgovara. Apsolutno najgora stvar koju možete napraviti je pokušati ih uključiti u racionalnu debatu. Trollovi ne ostavljaju upise da bi raspravljali nego da bi dobili reakciju. Dobronamjerni korisnici često mogu svojim odgovorima trollu napraviti pravi kaos. Trollanje se smatra potpuno uspješnim onog trenutka kad uspije poremetiti normalni promet upisa do te mjere da ga nije moguće popraviti. Spriječiti trolla da pobijedi može se samo i jedino ignoriranjem koje se u žargonu izražava motom "Ne hranite trollove" (Do not feed the troll/s), a podrazumijeva upozorenje korisnicima da ne hrane trolla pažnjom koju tako očajnički traži. Trolla ne zanima vaš argument niti mišljenje, njega zanima pažnja. Onog trenutka kad se trollu posveti pažnja i kad se nađe u njenom centru bez iznimke će postati još kontroverzniji i kontroverzniji. Nerijetko to dovede do spirale uvreda i nekulturnih sukoba što završava teatralnim napuštanjem online zajednice (na ovom portalu točno to je napravila gemini, koltai, u zadnje vrijeme čak i sugeriraju, traže od zajednice hranu, kada se osjećaju ugroženim itd). Kada trollu uskratite hranu (pažnju) brzo će otići na neko drugo mjesto u potrazi za njom.
Trollovi se pokušavaju predstaviti kao legitimni sudionici koji dijele zajedničke interese i ciljeve online grupe. Trollanje nerijetko počinje namjerno netočnim ali ne odviše kontroverznim upisom na koji se očekuje žestoka i predvidiva reakcija. Odgovorni članovi online zajednice, ako su upoznati s fenomenom trollanja, pokušavaju kao prvo razaznati što su pravi, a što trollerski upisi (npr. razlika između iskreno naivnog budalastog pitanja i namjernog miješanja govana) i nakon identificiranja trollova pokušavaju ignoriranjem i/ili represivnim mjerama prisiliti trolla da napusti zajednicu. Uspjeh ovisi o tome koliko je užitak koji dobiva troll umanjen ili uvećan reakcijom članova zajednica i kolika je cijena njegovog trollanja.
Nema sumnje da je upotreba termina troll subjektivna. Neki korisnici mogu ocijeniti neki upis trollerskim dok će drugi smatrati da se radi o legitimnom doprinosu raspravi, čak i ako je kontroverzan. Lijepljenje etikete trolla koristi se i da bi se diskreditiralo protivnika. Radi se o logičkoj pogrešci ad hominem.
Ključni kriterij za ocjenjivanje upisa trollerskim je postojanje dokaza / snažnih indicija o namjeri autora. Korisnik koji je poznat po "prekomjernom granatiranju" upisima koji nemaju nikakve veze s temom i koji vrijeđa druge korisnike bez da doprinosi raspravi ima namjeru uništiti raspravu. Za korisnika koji uporno postavlja pitanje koje nije usko vezano uz temu ali nije niti potpuno irelevantno i koji pri tome podozrivo reagira na nedostatne odgovore nije toliko sigurno da ima namjeru uništiti raspravu. Prije proglašavanja nekog ponašanja trollanjem treba imati jasne argumente (razloge) zašto očito postoji namjera uništavanja rasprave. S obzirom da je namjera rijetko direktno dokaziva (npr. izjava korisnika "Došao sam ovdje da vam uništim raspravu, jadnici!!!") treba ju tražiti sagledavanjem skupa činjenica (npr. od 100 komentara korisnik X je autor 78 od kojih 80% nema veze s temom ili je samo uvreda) koje uzete zajedno upućuju na zaključak da je puno izglednije nego obrnuto da namjera uništavanja rasprave postoji.
Iskusni i oštrooki urednici online zajednica mogu brzo uočiti i zabraniti "bad boys" prije nego stvore previše problema. Zabrane ipak daju trollovima legitimaciju za argument da im se ograničava sloboda govora pa je ignoriranje daleko uvjerljivija metoda. Na nemoderiranim zajednicama šteta može biti terminalna tako da neke zajednice jednostavno odustanu zbog navale neumornih napada. U takvim zajednicama disciplina korisnika je presudna.
Istini za volju nisu svi trollovi zli. Sofisticirani troll koji zna napraviti dobro istraživanje može udahnuti prijeko potreban život dosadnoj i nesupstantivnoj raspravi i uspješno pretvoriti uspavane korisnike u turbo-napaljene mašine s tek nekoliko pomno odabranih upisa. Makar takvi trollovi mogu nekada pridobiti respekt zajednice i publike, takve razine sofisticiranosti su rijeđe od zdravog razuma u hrvatskoj politici pa trollovi u najvećoj većini ostaju samo iritacija bez koje bi korisnici lako mogli.

PLEASE DO NOT FEED THE TROLLS

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=77043

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se