Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Heroj Trpinjske ceste

26. prosinac 2012 ob 23:12 | 459
Heroj Trpinjske ceste: Fred Matić nije bio vukovarski branitelj, bježao je s bojišnice i prisilno je mobiliziran...

Vinko Mažar, vukovarski heroj i prvi zapovjednik obrane Borova naselja i Trpinjske ceste, nije najveći obožavatelj mobiliziranog dragovoljca Predraga Freda Matića, naime, Matić je sklon samoreklamiranju, iako je notorna činjenica da ga u prvih dva mjeseca agresije na Vukovar nije niti bilo u njegovom Vukovaru te da je do posljednje kapi konjaka branio Krk te Crikvenicu, gdje boravio dok je Blago Zadro posljednjim atomima snage, sa svojim ljudima, vodio bitku protiv barem deset puta nadmoćnijeg neprijatelja.
Mažar je reagirao nakon što je kontroverzni Predrag Fred Matić predstavo Registar hrvatskih branitelja koji zapravo ne znači ništa osim što je donio konfuziju braniteljima te Matića predstavio kao heroja, Fred je uvijek bio heroj birokracije i uredskih prostorija i to još tijekom Domovinskog rata dok se tijekom ratnih godina vucarao po uredima.
Vinko Mažar tvrdi kako za Predraga Matića nije čuo tijekom najtežih trenutaka obrane Borovog Naselja i Vukovara. - Stvarno mi je žao što za tog čovjeka tada nisam čuo, niti sam imao prigodu upoznati ga 91.godine, ali sam za njega i njegova junačka djela saznao tek 1994. godine kada se aktivirao u urudžbenom uredu Glavnog stožera HV, i to odmah kao načelnik i kada je počeo sa medijskim samopromoviranjem – rekao je Vinko Mažar za portal dragovoljac.com. Mažar je odlučan u svojim tvrdnjama da Predrag Matić nije sudjelovao u obrani Vukovara, ali da je bi možda mogao biti branitelj Crikvenice i Krka. – Matićev ratni put počinje sredinom listopada 1991. godine kada su ga iz podruma dječjeg vrtića prisilno mobilizirali, do tada je bio na borbenoj zadaći obrane Crikvenice i Krka od srbočetničkih agresora – rekao je Mažar.
Prvi zapovjednik obrane Trpinjske ceste Vinko Mažar tvrdi kako je Fred Matić zapravo bježao u nekoliko navrata sa bojišnice te da je tako ostavljao rupe u crti obrane. Zašto glavni hrvatski mediji o takvim tvrdnjama, više nego kompetentne osobe, šute? Naime, istina ili ne ovo je tema koja se mora do kraja rasvijetliti. Ako je istina sve što kaže Mažar onda bi doista ministar već jučer trebao dati ostavku, ukoliko nije zar ne bi bilo logično da ministar tuži Vinka Mažara zbog teške klevete? Ne tvrdi ovo Mažar posljednjih nekoliko sati nego duže vremena i nije jedini.
Prokomentirao je Mažar i tvrdnje Freda Matića da je sam uništio devet oklopnjaka na Trpinjskoj cesti. - Samo 9? Mislim da je prije nekoliko godina bilo daleko više, ali o njima svjedoči on sam, ili je u međuvremenu s obzirom na poziciju na kojoj se nalazio i trenutno se nalazi pronašao nekoga tko će svjedočiti da je to tako – kaže Mažar.
Nadalje. Mažar tvrdi kako postoje živi svjedoci koji će potvrditi da su Matića iz podruma morali silom izvlačiti te je konstatirao kako se već duže vremena u javnosti provlači lažna priča o Matićevom ratnom putu. Spomenimo kako je Mažar još 2009. godine podnio kaznenu prijavu protiv Matića, no, zasad od toga još uvijek ništa nije bilo. Mažar je za objavu Registra hrvatskih branitelja rekao: „ To je udbaško-kosovsko djelo, a tome najbolje svjedoči njegovo slaganje sa Savom Štrbcem. „ Kad bi Hrvatska bila normalna država u roku nekoliko dana ove tvrdnje bi se provjerile i napokon stavile ad acta. No, Hrvatska nije, i još dugo neće biti, normalna zemlja.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se