Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisni─Źki ra─Źuni i sadr┼żaji ─çe biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Mariborski heker v rokah kriminalistov?.......

28. listopad 2011 ob 08:13 | 33
Za zdaj le pridr┼żanje v sklopu predkazenskega postopka
27. oktober 2011 ob 16:16
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Nadaljevanje zgodbe o botnetu Mariposa, ki je oku┼żil ve─Ź kot 12 milijonov ra─Źunalnikov po vsem svetu. Za domnevnega mariborskega avtorja zlonamerne kode se je lani zanimal tudi ameri┼íki FBI.

Kriminalisti v Mariboru naj bi pono─Źi opravili ve─Ź hi┼ínih preiskav, med drugim tudi pri doma─Źinu, domnevnem avtorju zlonamerne ra─Źunalni┼íke kode. Kriminalisti naj bi ga menda odpeljali na pridr┼żanje, poro─Źa spletni portal Delo.si.

Na mariborski policijski upravi so pojasnili le, da v predmetni zadevi poteka predkazenski postopek, v katerem policija zbira obvestila in dokumentacijo ter izvaja druge potrebne ukrepe. Drugih informacij zaradi interesa nadaljnjih postopkov ni mogo─Źe posredovati, pravijo.

Ve─Ź o zgodbi:
FBI o slovenskih preiskovalcih: Takega profesionalizma še nismo videli
FBI potrdil aretacijo štajerskega hekerja
MMC-jev intervju s strokovnjakom za ra─Źunalni┼íko varnost

Zaradi hekerja v Sloveniji tudi FBI
V Sloveniji je preiskava v zvezi z navedenim primerom stekla aprila lani na podlagi mednarodnega zaprosila ameri┼íkih pravosodnih organov. V zvezi s sumi je mariborsko okro┼żno sodi┼í─Źe izdalo odredbe za hi┼íne preiskave. Julija lani so nato v sodelovanju z ameri┼íkim Zveznim preiskovalnim uradom (FBI) izvedli sedem hi┼ínih preiskav, in sicer na obmo─Źjih policijskih uprav Maribor, Celje in Kr┼íko.

V okviru operacije so za─Źasno pridr┼żali dve osebi, stari 23 in 24 let, zasegli pa so 75 kosov ra─Źunalni┼íke opreme - prenosne ra─Źunalnike, namizne ra─Źunalnike, diske in druge nosilce podatkov.

Osumljeni naj bi ┼ípanski spletni zdru┼żbi Mariposa prodali virus, ki je oku┼żil 13 milijonov ra─Źunalnikov po vsem svetu in omogo─Źil dostop do podatkov o kreditnih karticah, geslih za spletno ban─Źni┼ítvo in drugih zaupnih informacij.

Program do 1000 evrov na kupca
Slovenski osumljenec naj bi program izdelal in ga prodajal kupcem po vsem svetu, s tem pa pridobival premo┼żenjsko korist. Cene so bile sicer razli─Źne, gibale pa naj bi se od 100 do ve─Ź kot 1.000 evrov za posameznega kupca. Kupci virusa so nato ┼íirili oku┼żbo, pri ─Źemer so bile med tar─Źami tudi ra─Źunalniki pomembnih finan─Źnih institucij, vladnih ustanov, zasebnega sektorja in posameznikov.

Delovanje botneta ustavili ┼że lani
Mednarodni in nacionalni organi pregona spletnega kriminala so sicer ┼że nekaj mesecev pred tem ob pomo─Źi ┼ípanskega proizvajalca varnostnih re┼íitev Panda Security in kanadskega varnostnega podjetja Defence Intelligence ustavili delovanje ┼íkodljivega omre┼żja Mariposa.

Upravljavci omre┼żja oziroma t. i. botneta Mariposa so izkoristili napade na uporabnike socialnih omre┼żij ter storitev spletne e-po┼íte in oku┼żbo njihovih ra─Źunalnikov. Iz oku┼żenih ra─Źunalnikov so nato ukradli ve─Źje ┼ítevilo digitalnih identitet ter gesel, skupaj z ban─Źnimi in drugimi podatki. Oku┼żeno omre┼żje je bilo raz┼íirjeno v 190 dr┼żavah sveta, varnostni strokovnjaki in organi pregona pa so njegovo delovanje zaustavili 23. decembra 2009. Njegovo delovanje so sicer odkrili ┼że maja 2009.

vir: AL MA

Komentari ÔÇó 0

mora┼í se , ako ┼żeli┼í komentirati

Unesi email osobe kojoj ┼żeli┼í preporu─Źiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomo─çu Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomo─çu Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka ÔÇó Registriraj se