Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

NAJVAŽNIJE PITANJE U ŽIVOTU......

22. lipanj 2011 ob 13:10 | 18
To pitanje bi moralo nadilaziti naš osobni interes, iako on ne bi smio biti isključen, zar ne? Najvažnije pitanje u životu jest: Kako je nastao ovaj svijet?

Zašto bi uopće ovo bilo najvažnije pitanje? Jednostavno zbog toga što ljudskom životu daje smjer. Odgovor na ovo pitanje određuje smisao i svrhu ljudskog postojanja. Svatko od nas je već dao odgovor na ovo pitanje.

Odgovora može biti samo dva. Svijet je stvoren. Ili; svijet je nastao slučajno. Naš život pokazuje što smo mi odgovorili na ovo pitanje. Ukoliko je svijet stvoren onda postoji Stvoritelj. Ukoliko postoji Stvoritelj, dakle Um, onda smo mi kao ljudska vrsta ovdje sa određenom svrhom. No, ukoliko je svijet nastao slučajno, onda ni mi ovdje nemamo svrhu postojanja već smo i mi sami igra slučaja.

Stavimo na stranu naše želje, potrebe, strahove i nade. Sve to ne može stvoriti Boga ukoliko On ne postoji, niti učiniti da On nestane ukoliko postoji. Ne želimo na najvažnije pitanje u životu odgovarati uključujući takva mjerila. Odgovor na ovo pitanje treba biti argumentiran činjenicama, dokazima, logikom i zdravim razumom. Često se misli da oni koji sebe smatraju vjernicima i tvrde kako je svijet stvoren, kao jedini argument imaju upravo svoju vjeru, dok se za ljude koji tvrde da je svijet nastao slučajno smatra da raspolažu znanstvenim dokazima. Biste li se iznenadili kada bih vam rekao da su ljudi u ovoj drugoj skupini zapravo veći vjernici od onih prvih?

Tijekom slijedećih tema ćete se uvjeriti da upravo oni vjeruju u nevjerojatnije stvari nego u što vjeruje jedan klasičan kršćanski vjernik. Za tvrdnju da je svijet nastao slučajno treba puno, puno više vjere nego vjerovati da je svijet Stvoren. No, mi se ovdje, odgovarajući na najvažnije pitanje u životu, nećemo baviti vjerom već dokazima.

Htio bih da budemo pošteni. Jednom dijelu čitatelja ovih članaka je svakako u interesu (dakle u skladu sa njihovim željama, potrebama, strahovima i nadama) da ignoriraju znanstvene i logične dokaze koji će se u narednim člancima iznositi u prilog stvaranja. Prvenstveno zbog toga što njihov sadašnji odgovor na najvažnije pitanje, od čovjeka ne zahtijeva da zauzme nikakav stav prema ničemu. I zbog toga što je taj način života naizgled jednostavniji. Želio bih da stavimo na stranu naš osobni interes i pogledamo jednu širu sliku. Širi smisao. Želio bih da ukoliko ne možemo pronaći prihvatljiv protuargument priznamo sebi da smo u krivu. To nas kao ljude ne čini slabima, već naprotiv. Poznata je poslovica da samo nerazuman čovjek ne mijenja mišljenje. Mudar čovjek, naprotiv, kako dolazi do novih spoznaja, u skladu s njima mijenja svoje mišljenje i stavove

I upravo će to biti slučaj – kako budemo dolazili do odgovora koji govore u prilog stvaranju, to će od čitatelja zahtijevati da zauzme stav. Neće on uvijek biti dobrodošao, unatoč tome što je ispravniji od našeg dosadašnjeg, no, uviđajući koliko nas on može oplemeniti, shvatit ćemo da je promjena našeg stava vrijedna žrtve i početne nelagode.

Točan odgovor na najvažnije pitanje u životu glasi: Svijet je stvoren. Bog je stvorio svijet. Vi i ja nismo tek igra slučaja. Mi smo ovdje sa određenim ciljem, sa određenom zadaćom. Uskoro ćemo vidjeti da se od vjernika zapravo ne traži slijepa vjera u nešto neopipljivo, već da ćemo taj pojam koristiti uglavnom umjesto izraza "povjerenje". Povjerenje u Onoga koga ćemo upoznati.

Slijedeća tema? Počinjemo sa dokazima. Kako ne bi ostalo sve na praznim pričama...vir:Živko Jelić

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se