Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

PET MUDRIH I PET LUDIH DJEVOJAKA.......

24. lipanj 2011 ob 14:09 | 32
I dok u najvećem dijelu 24-og poglavlja evanđelja po Mateju Isus govori o znakovima pred Njegov Drugi Dolazak, kraj tog poglavlja opominje na ustrajnost u dobročinstvima i brizi za bližnje. 25-o poglavlje nastavlja govoriti o slici svijeta pred sam Kristov dolazak te za vrijeme Njegovog dolaska. Isus iznosi priču o deset djevojaka. On odmah pravi razliku među njima i pet njih naziva ludima, dok drugih pet naziva mudrim djevojkama. Nažalost, lude djevojke to o sebi ne misle.

Sve one čekaju ženika. Sve mu se one raduju, sve o sebi misle da su spremne za susret s Njim. Budući da ženik iz priče nije stigao kada su ga očekivale, sve su zaspale. Svih deset. Kada je odjeknuo glas da ženik dolazi, sve su se probudile i počele se pripremati za susret sa ženikom, no, pet njih odjednom shvaća da im za susret s Njim nešto nedostaje. Nešto što im nitko, u tom trenutku, ne može dati, nešto što je nemoguće u trenutku napraviti, nešto što su morale odavno imati. Za njih pet, susret sa onim koga su čekale, postaje teško razočaranje i jad. Ženik kojega su čekale kaže im da ih ne poznaje.

Ove djevojke predstavljaju vjernike. Svi kršćanski vjernici danas iščekuju Kristov drugi dolazak. Svi o sebi misle da su spašeni Božjom milošću. Većina je sigurna u svoje spasenje i radosno se pripremaju za taj trenutak. Budući da među svima ima nesavršenosti, (djevojke su sve zaspale) čini se da nema jasne razlike među nama. Tragedija je u tome što će se jasna razlika otkriti onoga trenutka kada za mnoge bude prekasno da išta više promijene u svom životu. Hoće li zaista Isus mnogima reći da ih ne poznaje? Zar nije On Bog koji zna svakoga po imenu. Kako će moći reći da nas ne poznaje?

Možda samo mala ilustracija kako je moguće znati sve o nekome, a ipak ga ne poznavati. Gledajući neki Reality Show, mi kroz određeno vrijeme možemo saznati jako puno podataka o nekoj osobi koja u tome sudjeluje. Dobivamo osjećaj kao da je osobno poznajemo. No, tu je razlika. Mi samo znamo puno toga o njoj, ali mi je ne poznajemo. Mi sa tom osobom nemamo izgrađen odnos. Stoga bismo joj lako mogli otvoreno reći da je ne poznajemo iako znamo sve o njoj.

Znati sve o Bogu, planu spasenja, znati kako trebamo odgovoriti na Njegov poziv, znati što kao kršćani trebamo činiti – nije loše. Ali ni izbliza nije dovoljno za spasenje. Možemo čak činiti zadivljujuća djela – Isus iznosi da će mu tada mnogi doći i reći da su u Njegovo ime mnoga čudesa činili. Možete li zamisliti vjernika koji u Isusovo ime čini čudesa? Ozdravlja, iscjeljuje, čini mnoga nadnaravna dobra djela. Tko ne bi za takvog vjernika bezrezervno pomislio da sam Bog kroz njega izravno djeluje? Možda bi čak postao i njegov sljedbenik. Međutim, Isus kaže da će i takvima reći isto što i ludim djevojkama – „Ne poznajem vas“

Vjernicima koje predstavljaju pet ludih djevojaka, nedostajat će izgrađen odnos sa Bogom. Taj odnos uključuje povjerenje u Njega te karakter koji vjernici trebaju imati, a koji je utemeljen na Božjim načelima. Da bi vjernici stekli ove osobine potrebno ih je graditi već sada. Čitati Božju Riječ, moliti se, uključivati Boga u svoje odluke, u praksu provoditi biblijska načela, samo je dio onoga što vjernik, uz Božju pomoć može postići. Odluka da posvetimo vrijeme Bogu je jedino što do nas stoji, dok sve one „teže“ stvari dolaze od Boga kao posljedica zajednice s Njim.vir:Živko Jeglić

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se