Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

ODNOSI ALBANIJE SA JUGOSLAVIJOM - Predavanje od Pllumb Quazimi

zadnja promjena 26. studeni 2011 ob 07:23
slika 822826
slika 822827
slika 822828
slika 822829
slika 822830
slika 822831
slika 822832
slika 822833
slika 822834
slika 822835
slika 822836

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj album.
trajni linkkod s prikazivačemKomentari 2

moraš se , ako želiš komentirati
muzafer
muzaferprije 5 godina

RASKOMADANJE ALBANSKIH TERITORIJA ,POSLJEDICA JE SVIH ZAOSTALOSTI I ZAOSTAJANJA ALBANACA !

Od : Fatos Ashiku i
Myzafer Muharremi mr.

Deviza , zavadi pa vladaj..! bio je moto svih osvajaca koji posli put ka toj ideji. Dakle, u sustini , ova deviza kao moto za svoj cilj imala je razdjelu i zavadu kao cilj rusenje jedne zajednice koju u sebi sadrzi sama podjela.
Da bi vidio svijet u svojoj cjelini , kao geografsku pojavu, u velicini vremena i prostora koje nosi njen razvitak, vidjet cemo da se on razvijo od konflikata, ratova i borbi, tragicnosti i neodgovornosti te , ideje i zelje za hegemonijom i nadvadanje bogastava kao jedinim monopolom u rukama osvajaca.U svojoj cjelini svijet se sastoji od ideje vladavine a ne od rukovodjenja.
Donosenje serije koncepata kao amalgam supronih od morala koji se zasniva u suzivotu i miru, dovodio je svijet, u granicama sto se nazivati moze , kao nemoralno
Cijela povjest ranija , stara i srijednovjekovna te ova novija, nama albancima govori u odrdjenom obliku kao masa i kvaliteta, kao jedna permanentna koherencija koja nas pratila kroz cijelo vrijeme a svodi se na postepeno razkomadanje albasnkih teritorija.
Postavlja se pitanje a zajedno sa tim i uporedno grazenje. dali smo se mi sami djelili ili tu podjelu nametnuli drugi, supersile...dakle , dali je jedna imperija utjecla da dodje do toga ili pak podjela je bila kao jedan normalan proces potpracen jednom barbarinim procesom razvoja. ??
Jako je vazno da se odgovara na ovo pitanje , kako bi razjasnili, posto ovdje lezi sustina problema , jer odavde ovisi opceobuhvatna nasa regeneracija koj u svom fokusu ima ujedinjenje i stvaranje jedne albanske drzave kao domovinu cjele albanske nacije.
To je vazno i po tome da se nasi ljudi, tj. albanci budu pravo upuceni orijentirani u ovome procesu jasnim konceptima nad kojima se sada gradi albanstvo. Jer, opcenita klima koja je dovela do razgradnje slavenske konture u Balkanu i opadanje uocljivog grckog uticaja , moguce je da u nasim zahtijevima izgleda kao megalomanija.
Bilo je dosta napora o podizanju albanstva koju tradicionalni neprijatelji albanaca , nase dobronamjerne iniciative pokusali obleci u odjelo sovenizma, da to artikuliraju kao tendenciozno i namjera albanaca o stvaranju Velike Albanije.
Naravno,oni bi polazili od sebe jer su sami oni zivjeli za takva stvaranja te da nas uvlace u vrtlog svojih ideja koje su oni sami gajili dogo vremena i nastoje gajiti i dan danas.
Mi nikad nismo bili carstvo ,nikada nismo bili narasli na veliko osvajacku imperiju ,da bi smo mogli opstajati prijeko osvajanja tudjih zamalja, da mi ovome procesu koji uzima svoj normalan i konkretan oblik , ima za cilj da se otkrije istina. Ona istina , koja nas ne moze opisati kao varvarine i osvajacki narod, da mi nismio nikada injorirali , omalovazavali i gazili druge, da mi nismo bili narod bez porijekla , bez kulture dakle , nase pagansko porijeklo ali i porijeklo nase vjere je poznato svima.
Kako bi potvrdili ovu tezu; da razkomadanje i podjela albasnskih teritorija , koja nam se nametnula istovremeno , nije bio neki normalan proces raspadanja neke osvajacke imperije, ali nije bio ni neki normalan prirodan i demografski proces nego je to bio jedn proces vodjen od jednog pokvarenog i bolesnog mentaliteta koji u svojoj sustini imalo i nastoji dan danas to za cilj,podjelu i rusenje jedinstva medju narodima i nacijama.Da bi ostvarili svoj cilj, ovo zlo dekontirao je iz dubina Urala i Karpata ostavstine paganizma koju u tom procesu, pljacki zahvatilo je jedan nevidjeni barbarizam.
Dakle, ono sto tezi da ostane bez ikakve analize, izvan svake normalne misli, izvan neke ideje o reformaciji , u sklopu vladanja i vlada te zato mi ne smijemo to presutjeti da je razdjela bila slucajna,te radi toga , ona je uzrok svoh zaostajanja, sve dok cemo mi opstajati u ovim prostorima ,ostaje srz svih zla.
I da bi postigli ovo sto zelimo, da bi ovo receno bilo sto efikasnije, mi iako nesto u ovome zaostali, moramo da razjasnimo danasnoj albanskoj generaciji i buducim pokoljenjima dobro i jasno odgovornost ovih koji su nas podjelili i raskomadali izvan kontura i pragmatizama koje mogu biti potpracene vremenom kao diplomatski izraz, gdje jasan jezik moze poprimati nejasan ukus i tocno ovako, mi smo se nasli na ovome mjestu ne napravivsi niti jednu analizu, misleci i zivjeci idejom da ne bi trabali kvariti odnose s pravim pociniteljima , s onima koji su bili glavni i odgoovorni sto je do ovog komadanja doslo ( nasi susjedi )
Navodio sam i u drtugim mojim zapisima gdje se ja pridrzavam ideje; da je komadanje i podjela albanskih teritorijna ima u sebi jedan strateski karakter na onaj ili ovaj nacin gdje razni lobi snage i supersile u svojim konceptima igrali i doovrsili svoje hegemonisticke ciljeve.
Naziv da se to desilo da bi se udovoljuio zeljama i apetitima susjeda nije nikakav izgovor.
To mogu potvrditi slijedecim iskazom da prijeko ovih teritiorija i u ovim teritorijama gomile osvajackih grupa i bandi, bas tu su nacinili mjesto ili arenu bojista ..prema tome, kada bi albanci bili zajedno u jednoj drzavi, to je zakljucak ' velikih sila ' oni ne bi nikada dozvolili da se balkansko poluostrvo prertvara u mjesto sukoba i borbi kakao su to kasnije sami oni nazvali kao ' bure od baruta '
Pa to je bio jedini razlog koji je utjecao na raskomadanje albanskiih teritorija i albanskog mira i mira drugih u Balkanu .
Ali, i u nasim sredinama i u akademskim krugovima ovo pitanje, ne artikulira se jasno i odvojeno. Ako mi to ne ucinimo onda i pord dobronjamernih ideja euroatlanaca, mi necemo se moci mobilizirati da bi rastergli tu strategiju koje bez dvojbe ostavila je svoj trag.
Podjela i raskomadanje za nas je imao jasnu objeksiju i nije se slucajno dogodilo. Mi znajuci ovo, trebamo istraziti nacine kako bi mogli popraviti bas ovu spregu koja ne samo sto je slabila nego i radi nje doslo do teskih posjledica koji je bio uzrok da se skoro 3/4 stanovnistva Albnanije mora zivjeti izvan granica svoje domovine
Dok se ova ne razgradi u prakticnom terenu gdje stvari uzimaju realnu formu i oblik u okviru bilateralnih razvoja, mi uzalud mozemo se prepirati svadjati jedni s drugim ..ali, neka znaju dobro svi oni koji se bogate na ovaj racun , na racun ove situacije..svi oni ili one grupice ljudi kojim su u to upliceni morat ce snositi konsekvence.
Pomijnacu samo jednu cinjenicu koliko je krhka i fiktivna euroatlantska aleanca koja je ovdje dosla kako bi nas uvjerila, kako mi moramo biti jedinstveni. Grcka koja se danas smatra kao drzava u stecaju bez ikakve dvojbe i sanse da se moze spasiti od stecaja , drzi u svoje ruke regionalne razvoje. Albaniju drzi za taocem samo radi njenon jedinog glasa za ulazak u EU , te FYROM radi imena. Dakle, samo ujedinjenje, jedno ponovno ujedinjenje moze pokleknuti ovaj vjetar zla , ove zle snage koji su nas djelili i otklonili sve posljedice u jednom sveukupnom kontekstu. U protivnom, ako stojimo u dilemama i neodlucnosti onda drugi nas mogu okarakterizirati kako mi nismo izvadili nikakve pouke iz proslosti ...!

enver-palalic
enver-palalicprije 5 godina

Večeras 25.11.2011 u Knjižnici B. Ogrizovića Preradovićeva 5 u Zagrebu u povodu Dana albanske kulture, veleposlanik Albanije u Republici Hrvatskoj Pllumb Quazimi održao je predavanje na temu ODNOSI ALBANSKE DRŽAVE SA JUGOSLAVIJOM. predavanje je prevođeno na hrvatski i engleski jezik. Pitanja prisutnih su pokazala da je obrađivana tema interesantna i da ju treba prezentirati široj javnosti u RH.

Prijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se