Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Još nije riješena misterija o postojanju vode na Mjesecu

27. listopad 2009 ob 17:47 | 127
Na fotgrafijama koje su zabilježile pad svemirskog aparata ,, Atlas ww" vidljiv je oblak prašine, ali na osnovo pitanje da li na Mjesecu postoji voda za sada nema preciznog odgovora, ocijenili su naučnici.
Na raspolaganju za analize je oko 400 kilograma mjesečevog tla -regolita, koji se sastoji od mješavine prašine i sitnih komada minerala, staklastih stijena,sitnih meteora. Ovaj materijal sakupile su uglavnom američke ekspedicije, a dio su na Zemlju dostavili i ruski aparati.
Najvažniji rezultati analize tog materijala je činjenica da na Mjesecu postoji vezan kisik,ali nedostaje vodonik,a samim tim i voda. Voda bi se, međutim,u stanju leda mogla nalaziti na polarnim, neosvijetljenim oblastima,ili na dnu kratera gdje također ne dopire sunčeva svijetost i ne isparava led,koji je na Mjesec mogao dospjeti na kometama

Komentari 1

moraš se , ako želiš komentirati
barbie1
barbie1prije 7 godina

Eskimac..još malo podataka....

Zrnaste termičke slike NASA-ine televizije pokazale su hladnija plava mjesta i toplija crvena mjesta na površini Mjeseca, ali nije bilo jasnog svjetlosnog bljeska kada su rakete udarile u Mjesec.

NASA je očekivala da će eksplozije izazvati vidljivu pečurku lunarne prljavštine na visini od oko šest milja i proizvesti bljesak u trajanju od oko 30 sekundi.

Naučnici sada proučavaju preliminarne podatke iz sudara.

Mi odmah ne predviđamo ništa o prisutnosti ili odsutnosti vode. To će nam uzeti neko vrijeme”, upozorio je naučnik na projektu Anthony Colaprete.

Britanski istraživači pomogli su da Nasa izabere mjesto za pokušaj, koji je emitiran uživo na stranici te američke Svemirske agencije.

Cabeus južno polarno područje je identifikovano od strane University of Durham tima kao mjesto sa visokom koncentracijom vodika – ključnom komponentom vode.

Vjeruje se da bi vodeni led mogao ležati na dnu kratera na tamnim Mjesečevim polovima, gdje su temperature niže od minus 170 Celzijusa.

Dr. Vincent Eke, sa Instituta za kompjutersku kozmologiju na Universitetu Durham, rekao je: “Vodeni led mogao bi biti stabilan tokom više milijardi godina na Mjesecu pod uvjetom da je dovoljno hladno.

Ako je led prisutan u trajno zasjenjenim lunarnim kraterima Mjeseca, onda bi to moglo potencijalno osigurati izvor vode za eventualno osnivanje ljudske baze na Mjesecu.

“Takva baza može biti korištena kao platforma za daljnje istraživanje našeg Sunčevog sistema.”

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se