Auto-mehaničar izmislio spravu za lakši porođaj :-)))

19. studeni 2013 ob 18:10 | 27
Navlačenje plastične kese preko glave bebe kako bi joj se spasao život može delovati kontraindikativno, ali to je upravo ono što Odon predlaže svojim izumom.

Naime, sprava "Odon" pomaže pri bezbednom izvlačenju beba zaglavljenim u porođajnom kanalu. Sve što akušer treba da učini jeste da kesu navuče na glavu bebe, zatim da je naduva i povuče ručku na njoj kako bi novorođenče izašlo.

Odon kaže da je došao na ovu ideju dok je na Jutjubu gledao snimak o tome kako treba izvaditi pampur iz flaše.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", ginekolozi i akušeri imaju samo reči hvale za Odonovu spravu.

"Ovo je veoma uzbudljivo", kazao je dr Mario Merialdi, glavni koordinator za unapređenje perinatalnog zdravlja pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Već godinama nije bilo gotovo nikakvog napretka u tom domenu", naveo je on.

Horhe Odon je prototip sprave napravio u svojoj kuhinji pomoću staklenog bokala, ćekrine lutke i plastične kese sa platnenom ručkom.

Svoj izum predstavio je u Svetskoj zdravstvenoj zdravstvenoj organizaciji, gde je izazvao veliko interesovanje. Jedna američka kompanija medicinske tehnologije je odmah ponudila licencu za proizvodnju.

Lekari smatraju da bi Odonov izum mogao da spase mnoge bebe u zemljama u razvoju, pa čak i da smanji broj carskih rezova svuda u svetu.

U svetu bude oko 137 miliona rođenja godišnje, od kojih 10 odsto sa teškim komplikacijama. Više od pet miliona beba i blizu 260.000 žena umre na porođaju.

Prestanak kontrakcija i zaglavljivanje bebe u porođajnom kanalu najčešći su uzrok ovih komplikacija. U razvijenim zemljama, lekari obično hitno prebacuju porodilju na operacioni sto, ali u siromašnim zemljama "plan B" ne postoji.

Zaglavljene bebe akušeri danas izvlače pomoću forcepsa ili vakuum ekstraktora, ali kod ovih metoda uvek postoji rizik od povrede novorođenčeta.

Odonova "kesa" je testirana prilikom porađanja trideset Argentinki.

Tridesetogodišnja Lusijana Valje bila je oduševljena: njena beba je težila devet kilograma na rođenju i kesa joj je "zaista pomogla".

Predviđena su dalja testiranja u Kini, Indiji i Južnoj Africi.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se