imena na Balkanu

02. listopad 2013 ob 16:31 | 41
Prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva u Srbiji iz 2012., koje je danas objavio Zavod za statistiku te zemlje, najčešća muška imena u Srbiji su Dragan, Milan i Aleksandar, dok su najpopularnija imena koja roditelji u Srbiji daju ženskoj djeci Milica, Jelena i Marija.

Najzastupljenija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema zvaničnim statističkim podacima, su Amar i Luka. U entitetu Federacija BiH uz ime Amar, roditelji se najčešće odlučuju za imena Tarik i Vedad, dok u drugom bh. entitetu - Republika Srpska preovladavaju Luka, Stefan i Nikola. S druge strane, najčešća ženska imena u BiH su Amina i Marija. U Federaciji BiH, uz ime Amina najpopularnija su Lamija i Ajna, dok su u RS-u, uz Mariju, najčešća ženska imena Milica i Ana.

Ukus roditelja u pogledu odabira imena djece u Hrvatskoj nije se bitno promijenio u odnosu na ranija istraživanja. Naime, u Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima, i dalje uvjerljivo najpopularnije ime Luka, a slijede Ivan i Marko. Među ženskim imenima najpopularnija imena su Lana, Mia i Lucija.

Rezultati popisa stanovništva u 2011. godini u Crnoj Gori pokazuju da su najčešća ženska imena uj toj državi Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.

Najrasprostranjenija muška imena u Makedoniji su Aleksandar, Zoran i Nikola, a ženska imena koja dominiraju su Marija, Biljana i Elena.

Najčešća muška imena u Sloveniji su Luka, Nik i Žan, dok su najpopularnija ženska imena Eva, Sara i Lara.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se