Krvava Slovenija: od delavcev s pištolo do umorov iz ljubosumja

26. listopad 2013 ob 13:59 | 108
GROZLJIVO ...je ali i to je sastavni dio života...ne može samo da bude sve lijepo i onako kako bi mi želili...idilično...

Slovenija leta 2013. Mafijska streljanja, krvavi obračuni med nekdanjimi ljubimci, umori v ožjem družinskem krogu, neporavnani dolgovi ... V slabem letu dni so tovrstne novice že skorajda stalnica našega vsakdanjika.

V Mariboru se je 23. oktobra zgodilo streljanje. Šlo naj bi za obračun mafijskih klanov. Med njimi naj bi se zaradi starih neporavnanih računov vnel spor, sprva verbalni, nato pa naj bi se na bližnji njivi stepli. Odjeknili so streli, dva ustreljena moška so pripeljali v bolnišnico.

Naslednji dan novo streljanje v Mariboru. V streljanju na Aljaževi ulici so umrle kar tri osebe. Eden od delavcev je prišel po svojo plačo, pri tem pa ustrelil gradbinca Abedina Shalo in njegovega sina. Tretja mrtva oseba naj bi bil delavec sam, okoliščine njegove smrti še niso znane.

Še kakšen dan prej na Primorskem. V Gradinu pri Kopru sta se zaradi majhne vsote denarja sprla brata. To je bil povod za obračun – in uvod v veliko tragedijo. Umor in samomor se glasi prva ugotovitev.

Le slab teden prej po spletu zakroži slika trupla 43-letnega Davorina Horvata iz Rošnje (občina Starše na Dravskem polju). Nesrečnik se je menda zapletel v prepovedano ljubezensko razmerje in bil umorjen na skrajno grozljiv način – pretepen, zbrcan in mučen. Zavrženo dejanje je pripisano peterici: moškim, starim 36, 25 in 18 let, enemu mladoletniku in 35-letni ženski. Truplo umorjenega so odvrgli na Mariborskem Pohorju.

V začetku oktobra se je zgodila tragedija v stanovanjskem bloku na Markovcu v Kopru. Nikola Kovačević se je hladnokrvno spravil nad slabotno in invalidno leto starejšo sosedo Senijo Čosić. Z udarcem jo je najprej zbil na tla, kjer je obležala, nato odšel po vrv, jo ovil okoli vratu nemočne sosede in zategoval, dokler ni nehala dihati. Menda je morilca motil njen ropot z berglami po stanovanju ...
Kdo bi pozabil na Boštjana Breznika (32), ki je na domačem dvorišču v Trnovcih na robu Prlekije z mesarskim nožem ubil nesojenega tasta, 55-letnega Franca Krambergerja. Odločilno vlogo pri grozovitem dejanju naj bi imel alkohol, vzrok je še nepojasnjen.


Ljubosumje, trenutek slabosti, nizkotni nagibi – vse to so bili glavni atributi tragedije v Čreškovi nad Socko pri Novi Cerkvi v občini Vojnik. Nenavadna skupnost med domačinom Marjanom Volovškom in dvojčicama, 42-letnima Nevenko in Andrejo Prevolnik, je prispevala k umoru Ivana Borovnika, ko sta se dvojčici odločili zapustiti Marjana zaradi mlajšega tekmeca.

Prav tako smo bili poleti priča še eni tragediji na vasi. Na vasi Ihova je Bogdan Kraner do smrti zabodel polbrata Draga in hudo ranil mamo Pavl(in)o, ki je umrla dva tedna zatem. Sam se je sredi kalvarije z nožem porezal po vratu. Vzrok – 'napačna' delitev premoženja.

Več kot šokanten je bil tragičen obračun pred vrtcem na Rodici, ko je mož ustrelil ženo in sodil še sebi. 58-letni Domžalčan Andrej Alibabič je namreč klonil pred bolestnim ljubosumjem, ki ga je povsem omrežilo. Najvišjo ceno je plačala njegova žena Danijela Alibabič.

Prebivalce mirne vasi Kasaze ob Savinji nedaleč od Žalca pa je junija šokirala novica, da je Marjan Verdev ustrelil Uršo Hrovat in nato sodil še sebi. Vzrok je bil menda ljubosumje.

Prav tako se letošnje poletje umorom niso izognili niti na Ptuju. Mihael Kostevc (76) je umoril šest let mlajšo ženo Ivanko in nato sodil še sebi. S sekiro ji je razklal glavo, sebe pa ustrelil.


V Sloveniji je bilo po zadnjih podatkih UNODC (Urad Združenih narodov za mamila in kriminal) iz leta 2010 umorjenih 15 ljudi ali 0,7 osebe na 100.000 prebivalcev, v letu 2011 0,9 osebe na 100.000 prebivalcev (umorjenih 18 ljudi).

Se nemara s čedaljo globljo gospodarsko-finančno krizo države veča tudi število umorov? No, to pa je že druga zgodba ...

i tako...i to je život :-(((

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se