priča unuku o Sloveniji

18. rujan 2013 ob 17:03 | 45
Znaš li ti mali moj da je :
"Slovenija država u Europi koja se nalazi na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2. Na karti Europe Slovenija se nalazi između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, ali se ne može vidjeti golim okom (za lijepa vremena Slovenija se može vidjeti tek na karti Republike Slovenije).
Najviši planinski vrh je Triglav, visok 2863 m, dok je najtuplji vrh - državni vrh. Klima je srednjoeuropska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednje vrijeme i antihrvatska. Takva klima pogoduje uzgoju voća u Makedoniji.
More - prema nekim novijim istraživanjima Slovenija navodno ima more. Očevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedočenjima u Piranskoj luci je zabranjeno sidrenje brodova dužih od pet metara jer zalaze u međunarodne vode.
U sklopu koparskog hotela Triglav u tijeku je izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, čime će površina slovenskog teritorijalnog mora biti povećana za 42 %. Slanost mu je nešto manja od 38 promila, čime slovensko more spada u neslanije šale ovog dijela Sredozemlja.
Državno uređenje - slovenska država uređena je dosta ukusno i funkcionalno, s obzirom na prilično skučen prostor. Lijevo od ulaza nalazi se prostrano Cerkniško polje i neobično namještena Postojnska jama.
Kroz sredinu države vodi rijeka Sava, uz koju se prolazi pored najvećeg slovenskog naselja - Ljubljane, i dolazi do pomalo nametljivih Julijskih alpa s nekoliko simpatičnih jezera u podnožju. Desno od ulaza nalaze se nepretenciozno vinorodni brežuljci i decentno uređene poljoprivredne površine.
Država ima nekoliko sporednih ulaza, a na jugozapadu i prozor s kojega za lijepa vremena puca čeznutljiv pogled na more.
Navodnooslobodilački rat - Rat za nezavisnost Slovenije (1991.-1991.) jedan je od najkrvavijih, najdužih i najiscrpljujućih ratova u povijesti čovječanstva. Od rata u kojem je ovu državu napalo nekoliko desetaka povampirenih regruta JNA s 14 oklopnih transportera, i koji je s kraćim prekidima trajao punih 7 dana, razrušena, spaljena i izmrcvarena Slovenija oporavila se u nepune tri godine, razvivši se u vodeću gospodarsku i vojnu silu Piranskog zaljeva"pa dobro...naučićeš...upiše tebe tvoj deda na Mojnet kad narasteš :-)))

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se