SLOVENCI IZMISLILI NOVI HARAČ

17. rujan 2013 ob 22:56 | 68
Jedinstven primjer u Evropi
Slovenska Vlada odlučila je poskupjeti vinjete od 1. oktobra, ali i uvesti novi način određivanja za koja vozila se moraju plaćati skuplje vinjete i to na temelju visine kod prednje osovine, piše 24ur.

Vozači vozila koji će se naći u novo uvedenom razredu će morati plaćati sedmičnu vinjetu 40 eura, dok će oni čiji automobili ne prelaze visinsku granicu za sedam dana vožnje po slovenskim autocestama plaćati 15 eura, stoji na stranicama slovenskog DARS-a.

Ukoliko visina vozila iznad prve osovine prelazi 1,30 metara, kod vozila težine do 3500 kilograma, tada će vozači morati kupovati skuplju vinjetu od 40 eura. Za one kojima automobil ne prelazi tu visinu, plaćat će je 15 eura.

Iz DARS-a su poručili vozačima da prije nego odu kupiti vinjetu izmjere visinu vozila nad prvom osovinom te da će tek tada znati koju vinjetu treba kupiti, pišu 24ur. Upozoravaju vozače na vozilo mjere na ravnoj podlozi, bez tereta u njemu i sa napumpanim gumama. Mnogi smatraju da je nemoguće tako izmjeriti visinu vozila te da će biti mnogo problema oko ovog jedinstvenog sistema kojeg uvode Slovenci.

e nećeš ti više kroz Sloveniju


iću ja okolo... :-)))

Komentari 4

moraš se , ako želiš komentirati
IRICA
IRICAprije 3 godine

nije ih teško zaobići....

fenix13
fenix13prije 3 godine

naravno...
Do sada nigdje u Evropi visina automobila nije mjerilo za određivanje iznosa cestarine već njegova težina.

Namjera slovenskih vlasti je jasna - da vlasnici monovolumena i džipova plaćaju višu cijenu cestarine. Slovenski novinari od DARS-a su zatražili pojašnjenje na koji će način provjeravati visinu automobila te im je odgovoreno da će u budućnosti nabaviti posebne uređaje za to.

Ova odluka slovenske vlade izazvala je bijes slovenskog Auto kluba čiji su predstavnici izjavili kako je nemoguće tačno izmjeriti traženu visinu jer samo mali pomak u lijevo ili desno prilikom mjerenja daje drugačije vrijednosti. Osim toga, traženi podatak o visini automobila nije naveden u tehničkoj specifikaciji automobila od strane proizvođača. Postoji podatak o ukupnoj visini vozila, ali ovaj specifični podatak nije naveden.

Slovenija je tako odlučila postati jedinstvena po načinu određivanja visine cestarine.

NASMEJANA
NASMEJANAprije 3 godine

A ha !!!

fenix13
fenix13prije 3 godine

majku im lopovsku :-)))

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se