Slovenci pri analnem seksu v samem vrhu

12. studeni 2013 ob 20:28 | 32
Spolnost je dandanes najprej užitek, potem šele kaj drugega, nam pove sociolog Ivan Bernik, soavtor knjige Spolno življenje v Sloveniji, v kateri je predstavljena nacionalna raziskava o spolnem vedenju Slovencev.

V moderni družbi pogosto prihaja do ločevanja med ljubeznijo in užitkom, predvsem pa se je močno razširil individualizem, ko ljudje dajanje in prejemanje ljubezni postavljajo na tehtnico. Tudi sam način iskanja ljubezni je v današnjih časih precej drugačen kot v preteklosti. Iščemo partnerja, ki nam je po meri, zato smo večkrat razočarani.

Slovenci po spolni aktivnosti bistveno ne odstopamo od drugih Evropejcev, smo pa bliže severni Evropi kot južni, pojasni Bernik in doda, da smo v primerjavi z Azijo veliko bolj aktivni. Kar pa se tiče odprtosti do te teme, pa imajo veliko vlogo pri tem predvsem mediji.

Ljudje se o spolnosti pogovarjajo z ljudmi, ki so si blizu, predvsem ženske pa so tiste, ki na tem področju pričakujejo več komunikacije, so tudi bolj informirane, saj je zanje spolnost večje tveganje.

Mojcina Angelica...rodica


Raziskava, v kateri je sodelovalo 1752 moških in žensk, je pokazala, da je homoseksualnost v veliko okoljih, predvsem pa majhnih družbah, še vedno stigmatizirana.

Kljub temu da so sodelujoči v raziskavi odgovarjali anonimno, jih je zgolj en odstotek poročal o vsaj enem homoseksualnem spolnem odnosu. »Številka je prenizka,« pove Bernik, ki meni, da ljudje s tovrstnimi izkušnjami niso želeli sodelovati v raziskavi. Večina ljudi, ki ima tako izkušnjo, živi v mestih, tam pa odzivnost na raziskavo ni bila tolikšna.

Kot je pokazala raziskava, se je starost prvega spolnega odnosa v zadnjih nekaj desetletjih z 18 let znižala na 17. Med mladimi, starimi med 18 in 24 leti, jih več kot polovica spolni odnos doživi pri 17 letih ali prej. »Tisti, ki imajo zgodnji spolni odnos, imajo drugačno spolno življenje kot ostali. Imajo več partnerjev in več spolnosti, so pa tudi bolj izpostavljeni boleznim,« pojasni Bernik.

Analni spolni odnos je precej razširjena spolna praksa Slovencev, je pokazala raziskava. Delež anketirancev z vsaj eno tovrstno izkušnjo je bil v Sloveniji tako pri moških kot pri ženskah dvakrat večji kot v Britaniji. Delež moških z izkušnjo heteroseksualnega analnega spolnega odnosa je bil za šest odstotnih točk večji tudi od ustreznega deleža na Finskem, delež žensk pa le neznatno manjši kot pri njihovih finskih vrstnicah. Ob tem pa je treba upoštevati, da Finci v tem pogledu spadajo med najbolj izkušene v Evropi. Ta oblika spolnosti je pri nas sicer razširjena, vendar ne gre za pogosto prakso.

Slovenci so spolno najaktivnejši v stalnih partnerskih zvezah. Primerjava pogostosti spolnih odnosov pri ženskah in moških brez partnerske zveze pa kaže, da je bil delež moških, ki v zadnjem mesecu niso imeli spolnih odnosov, manjši kot pri ženskah. Ljudje iz višjih slojev imajo pogostejše spolne odnose kot ljudje iz nižjih, še pojasni Bernik.


Pri uporabi zaščite pri mladih smo Slovenci nad evropskim povprečjem, kar pomeni dobro ozaveščenost. Današnja mladina je pri spolnih odnosih bolj odgovorna kot starejša generacija v času svoje mladosti.

Dandanes je najprej spolnost, šele potem zveza, izpostavlja Bernik, ki v zasvojenost s spolnostjo ne verjame. Meni namreč, da so različne spolne prakse stvar različnih življenjskih slogov. Med temi praksami pa so pogoste tudi bežne seksualne izkušnje, ki predvsem pri moških kažejo na notranje potrjevanje. Moški si namreč zelo dobro zapomnijo število spolnih partneric.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se