Vidovdan

27. lipanj 2016 ob 21:16 | 74
Sutra se obeležava jedan od najvećih srpskih praznika....od srca čestitam svima koji slave !!!

Na ovaj veliki srpski praznik postoji verovanje da vidova trava, koja se od davnina smatrala biljkom za gatanje, može nešto da vam otkrije tu noć.


Pa se tako savetuje devojkama da pod svoj jastuk stave vidovu travu, parče hleba i malo soli, jer se veruje da šta sanjaju te noći da će im se to i desiti. Pre nego što legnu, treba da izgovore:

"Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san."

Postoji još jedno verovanje, a to je da će vam vidova trava pomoći da kroz vrlo kratko vreme upoznate budućeg muža. Pošto na svetog Vida rastu dve vrste travčica, vidovčica – jakocrvenog i malog cveta i modra vida, sličnog cveta. Treba da ih pronađete obe, uberete i stavite pod jastuk.


Pre spavanja, izgovorite: "Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj san, dođi na moj prvi sastanak". Te devojke, kako se veruje, će već u narednih nekoliko dana upoznati budućeg muža.

Prema jednoj verziji, ovaj praznik je nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog. Po drugoj interpretaciji su poštovanje svetog Vida (lat. Sanctus Vitus) doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se