Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

eeeeeee...da

27. listopad 2012 ob 18:41 | 39
slika 1265227

U ime Oca i Sina i svetoga Eura amen!
Bome lijepo ga je imati što je je pogotovo kad sluša, kad je nemiran ko cipal skočac i kad obadvije funkcije obavlja besprijekorno a usto nije šmedljiv. Dakle riječ je o tome da i onda kad je napet kao Šarafcineger i spreman na svetu dužnost produljenja vrste opet zna učiniti štetu.
Ma kome je on štetu učinio pitam ja vas? Fra Prč (imamo isto prezime, fra) je svoju dužnost obavljao više nego dobro na zadovoljstvo vjernika a naročito vjernica u svim župama gdje je propovijedao. Obnavljao je i crkvene građevine, vabio mlade u crkvu, jednom riječju bio je omiljen. I sad, ako je On bio omiljen a je, zašto mu uzimati za grijeh ako se neka mala stvar i njemu omili?
Božja providnost mu govori da voće valja brati dok je sočno, da zemlju valja obrađivati da bi bila plodna, da novac valja trošiti jer to je sistem balona, ovamo stisneš tamo iskoči, ali eto…

Sad je listopad a toliko razvikani kupoprodajni ugovor potpisan je na čuveni datum 10-og travnja. (čuven jer se tada rodio moj stariji)
Novac na račun provincijata sjeo je najkasnije u srpnju?
Oćete reć da ja ne bih znao da mi neko na tekući pljune par sto kuna a kamoli milijuna?
Puhni mi u oko.

Onda je to meni palo na živac i sinoć eto ga na di će nego u san, sve potanko, sve na tanane. Božesačuvaj da se ne bi kogod od svetih ljudi naljutio. Velim, samo sam sanjao a san se ne može naručit.
No čini mi se da bih najprije morao pojasniti (za one koji ne znaju) koja je razlika između fratara i svećenika. Fratri (franjevci, ima i drugih) nisu pod zapovjedništvom ordinarijata biskupije, oni imaju svoj provincijat. Fratri ne smiju živjeti u izobilju a svećenici mogu. Što se žena tiče isto im je, mogu voljeti ali se ne smiju ženiti.

I sanjam ovako. Fra Prč je u dogovoru sa provincijatom franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja prodao oko 40 tisuća m2 zemljišta da bi uredili crkvu i za ostale potrebe.
Da se ne bi dogodilo kao i onda kad su prodali kuću na rivi u Baškoj Vodi pa morali dijeliti novac s ordinarijatom, novce su preko fra Prča i njegove bankarice (priležnice) u nekoliko puta podigli s računa i odnijeli na sigurnije mjesto.
No to se nije dopalo ordinarijatu i stvar je isplivala kao onaj leš u Zenti.
Spašavanje obraza.
Sad se provincijat i ordinarijat da ne bi 'bomba pukla' izljube i podijele šušanj. Naprave dogovor o zajedničkoj izjavi pa fra Prč svrši na krivo mjesto, u pržun.
No svakako se računa s tim da smo mi jedinstveni narod na svijetu s najvećim kvocijentom zaborava pa će se stvar ubaciti u 'malaksator' kao samljevene masline da otpočine a oni će opet uskrsnut kao pošteni i sveti ljudi.
Odma na taj san nadoveže se još jedan a to je da se isto tako fratri i svećenici vole u Hercegovini već desetljećima. Svako ima svoj takujin a Gospa Međugorska je fratarska i onaj utržak, a ima ga bogufala, s nikim ne dijele jer se Gospa ukazala baš njihovim vidilicama.
Jednom su pitali mostarskog biskupa Perića kad se odmarao na otočiću Gospe od Milosti u Boki Kotorskoj, da što je to među njima i fratrima?
Nije im uspio odgovorit jer ga je iznenada tako ćopio išijas da su ga morali otpratit u sobu.

Pedro visi! Zemljište se smije zbog pustih kupoprodaja ali i dalje stoji na istom mjestu vjekovima. Narod gušta.
Jadni fra Prč, nije mu toliko stalo što nema minđe pa će postiti neko vrijeme, nego ko će mu bankaricu servisirat?
Rekla bi moja susjeda: 'U jednu ruku ima pravo a u drugu taman bi stala moja sisa!

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se