Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

eeeeeee...da

23. travanj 2013 ob 18:52 | 27
slika 1422860

S J E M E

Uspješan biznismen u visokim godinama shvatio je kako je konačno došlo vrijeme da ga netko zamijeni.
Umjesto da sam izabere svoga nasljednika među svojim pomoćnicima ili svojom obitelji, odlučio je uraditi nešto neuobičajeno.

Pozvao je sve potencijalne kandidate, financijske direktore, šefove odjela i pogona, blagajnike, osobne savjetnike i održao im slijedeći govor:

- "Dragi prijatelji, došlo je vrijeme da ja završim svoje poslovanje i odem u zasluženu mirovinu. Također, sada je najbolje odrediti i novog generalnog direktora, koji će voditi našu firmu u budućnosti... Odlučio sam da će to biti jedan od vas."

Mladi perspektivni šefovi ostadoše zbunjeni...

- "Dat ću svakome od vas po jedno sjeme. To je vrlo specijalno sjeme.
Želim da ga posadite i zalijevate i da se ponovno okupimo slijedeće godine, kako bismo vidjeli što ste učinili s njim. Tada ću odlučiti tko će biti moj nasljednik."

Na tome je sastanku bio i Jim i, kao i svi prisutni, dobio je i sam sjemenku.
Kada je stigao kući, podijelio je sa svojom ženom direktorovo razmišljanje i oni odlučiše zajedno njegovati sjeme iz kojega će niknuti biljka.
Pronašli su lijepu teglu, stavili gnojivo, uzeli termometar, pročitali nekoliko knjiga o njegovanju biljaka i živjeli u ritmu očekivanja novosti iz tegle.

Svakoga su dana zalijevali zemlju i nestrpljivo iščekivali da nešto iznikne. Nakon tri tjedna, neki od Jimovih kolega već su počeli u uredu govoriti o biljci koja raste.
I Jim je sa suprugom svakodnevno gledao u teglu, ali ništa se nije događalo.

Prošlo je četiri, pet tjedana i još uvijek ništa.
Sada se već naveliko raspravljalo o biljkama. Na zajedničkim ručkovima razmjenjivale su se praktične ideje o brzom rastu i Jim je shvatio kako jedino kod njega nema ničega i da je jedino on neuspješan.

Ni šest mjeseci kasnije ništa nije niknulo u Jimovoj tegli. Počeo je vjerovati kako je u nečemu pogriješio. Možda previše vode ili lošeg gnojiva ili, pak, nešto drugo, što nije mogao objasniti.
Znao je da je učinio najbolje što je mogao i bilo mu je žao što je izostao rezultat nejgova rada.

Godina dana uskoro je došla kraju i mladi šefovi sa svojim biljkama ponovno će se okupiti oko generalnoga direktora.
Jim je rekao svojoj ženi da neće nositi praznu teglu, ali ga je ona, ipak, uspjela na to nagovoriti,
rekavši mu neka pošteno kaže što se dogodilo.
Osjećao je mučninu i podmuklu bol u trbuhu. Ovo će, slutio je, biti za njega najneugodniji trenutak u
životu. Ipak, znao je da je ona u pravu i bio je čvrsto uvjeren kako ništa nije pogrešno učinio.

Unio je svoju praznu teglu u sobu za sastanke. Ugledao je na stolu različite, pažljivo odnjegovane, biljke. Sve su bile prelijepe, upravo, neodoljivo privlačne u svojoj bujnosti.
Stavio je, uz podsmijeh svojih kolega i prijatelja, svoju praznu teglu na pod. Bio je u pravu. Pred njim su bili tužni trenuci užasa.

Kada je generalni direktor stigao, pogledom je preletio preko svih biljaka i pozdravio kandidate. Jim je pokušao biti što dalje od njega, kako ne bi susreo njegov pogled.

-"Kako ste ih samo lijepo odnjegovali!" - počeo je generalni direktor.... vidim da mi neće biti jednostavno pronaći nasljednika..." ..... i u tom je trenutku spazio praznu teglu. Zatražio je od potpredsjednika da ju donese i dovede njezina vlasnika naprijed.
Jim je protrnuo: "Sada će puknuti sramota... možda će me čak i izbaciti iz firme." - pomislio je.

Kada je istupio, generalni direktor ga je upitao što se to dogodilo s njegovom sjemenkom? I Jim mu je sve, iskreno i pošteno, ispričao.

Generalni direktor zatraži od svih da sjednu - osim Jima. Pogledao ih je i rekao:
"Jim, veoma sam ponosan na tebe... poštovana gospodo, Jim je od danas novi generalni direktor firme!"

Svima je to izgledalo gotovo nestvarno, posebice Jimu... "Pa... kako je to moguće? Moja tegla je prazna...." - mucao je zbunjeno....

Stari generalni direktor pojasni:
"Prije godinu dana ja sam svakome od vas dao sjemenku iz koje ne može ništa niknuti. Dao sam vam mrtvo sjeme, sterilno. Svaki od vas, kada je vidio da ništa ne raste, odlučio je zamijeniti ga zdravim sjemenom... svi izuzev Jima.
Svi ostali donijeli ste mi biljke i cvijeće od vašega sjemena, a ne od moga. Jedino je Džim ponosno prihvatio neuspjeh i imao dovoljno hrabrosti i poštenja da mi donese praznu teglu.... dok ste svi vi ostali tražili uspjeh - po svaku cijenu....
Jedino je Jimu njegovo poštenje bilo važnije od uspjeha.... i zbog toga ja ga danas proglašavam i postavljam na mjesto generalng direktora".... te nastavi:

"Ako sijete poštenje - požnjet ćete povjerenje.

Ako sijete dobrotu - požnjet ćete prijateljstvo.

Ako sijete poniznost - požnjet ćete pravu veličinu.

Ako sijete jednostavnost - požnjet ćete trajnu radost.

Ako sijete otvorenost - požnjet ćete respekt.

Ako sijete odanost - požnjet ćete uspjeh.

Ako sijete oproštaj - požnjet ćete pomirenje.

Ako sijete iskrenost i ljubav - požnjet ćete vječnu radost i sreću.

Zato, pazite što sijete.... jer to će vam odrediti što ćete kasnije žnjeti" !

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se