Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

eeeeeeeee da

13. ožujak 2013 ob 20:20 | 31
Danas san, na jedvite jade, uvatila malo slobode.
Mrvicu slobode, zraka, arije - samo za sebe.
Imam otprilike dva sata na raspolaganju, i neman puno vrimena za razmišljanje... I što mi prvo padne na pamet?
$parog€.
Pst...skužili ste o čemu se radi.
Tiho šapnem Velikom da dobro brine o dici,
ako mi se nešto dogodi, ako me uhapse i odvedu i...ne smin ni promisliti... Slično razmišlja i on, vidim mu po suzi u oku. Ipak je on Dalmatinac. Ako me odvedu u pržun - ništa od... Ručka. Stisnem zube i uputim se u prvi šumarak. Više šipražje, makiju, totalno nepristupačan teren.
Ako ste ikada brali $parog€, onda znate koliki je adrenalin kada ugledate prvu.Ka što vidite, samo san je nježno pogladila i nastavila svojim putem dalje. Uopće se nije bilo lako othrvati tom porivu koji je, sasvim sigurno, upisan u mom genetskom kodu, ali...između pržuna i slobode, biram slobodu ipak. Lipše zvuči. Sloboda - s l o b o d a - rič je čista poezija.
Nisam napravila niti dva koraka, kad...Eto ti napasti opet...bode me drito u oko. U trenutku mi se pomračio um, zgadila država, debilni zakoni, i mic po mic, jedna po jedna, u mojoj ruci se našla puna šaka te divlje, samonikle slobode. Pobjedonosno san ih digla u zrak ne bi li dotrča kakav inspektor iz žbunja, a tad bi me ima čuti.Bila san spremna na sve, bila bi ih još brala da mi nešto nije upalo u oko...Bože... Pa netko je već nastrada tu... Za šaku $paroga... Ovo je stvarno počeja rat na mom...u našen malom mistu. Brzo san se pokupila kući i pokazala Velikom svoj ratni plijen. Bez riči je izvadija jaja, iz frižidera, i odma smo ih skuvali, začinili i pojli. Odnosno - uništili dokaze. Zalili čašon crnog vina i gledali se u tišini.

Onda san ja pošla na kompjuter, vrag mi nije daja mira, i ukucala: zakon o $parogama.
Otvorila san prvi izlistani članak...

Što se tiče šparoga, ona vrsta koja se koristi za jelo i bere za prodaju je oštrolisna šparoga (Asparagus acutifolius L.). Oštrolisna šparoga nije zaštićena vrsta te za njeno sakupljanje nije potrebno ishoditi dozvolu Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture. Zbog toga se ne izdaju dopuštenja za njezino sakupljanje, niti Inspekcija zaštite prirode provodi nadzor i kažnjava njezino nedozvoljeno sakupljanje i trgovinu. S druge strane, u Hrvatskoj su zaštićene tri preostale vrste šparoga: tankolisna (Asparagus tenuifolius Lam.), morska (A. maritimus (L.) Mill.) i ljekovita šparoga (A. officinalis L.), ali ove se vrste ne beru u komercijalne svrhe (prodaja i izvoz). Ove vrste nisu toliko široko rasprostranjene u Hrvatskoj, za razliku od oštrolisne šparoge koja je široko rasprostranjena i najčešća vrsta šparoge u hrvatskom priobalju. Potpuno mlade izdanke svih ovih vrsta gotovo je nemoguće razlikovati, ali odrasle biljke zaštićenih vrsta šparoga imaju zeljastu stabljiku koja svake godine u zimi odumire te se time razlikuju od oštrolisne šparoge koja ima drvenastu stabljiku i koja prezimljava kao „bodljikavi" grmić odnosno „šparožina".
(c/p sa Državnog zavoda za zaštitu prirode, Branje proljetnica i šparoga)

...i zinula...

Ko je ode lud?

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se