Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

eeeeeeeeee da

02. lipanj 2013 ob 16:43 | 31
Moj je otac bio poštar. Uz to je bio i kurvar.To da je bio poštar sam znao , mislim, oduvijek, pogotovo što su me u Mistu zvali Pošćerov mali, da je bio kurvar saznao sam negdje u osnovnoj školi, a o tome kako je umro, nekoliko mjeseci poslije njegove smrti.

Prvo ljeto bez oca. Nije mi posebno nedostajao, osim što bih osjetio bijes i sram svaki put kad bi netko rekao Jadni Tino, baš je u najgorim godinama morao ostati bez oca. Mrzio sam glupe babuskare. Najradije bih im svašta rekao kad bih bio siguran da Majka neće nikad doznati, a doznala bi, sigurno bi doznala. Dežurala je nada mnom kao kobac. Nije bila školovana niti je vidjela svijeta, i možda baš zbog toga nije propuštala ni jedan film. Iz filmova je crpila svoje znanje i oblikovala poglede na svijet.

Ne znam koji je film bio krivac za način na koji sam je morao oslovljavati. U Mistu su svi majke zvali mama ili mater ili ma ili stara, ali ja sam svoju morao zvati majka i to ne bilo kako. Riječ se izgovarala kao da ćeš reći Maja, pa bi se iza rastegnutog Maaaaa dodalo još i jka. Bilo mi je možda sedam, osam godina i nije mi rekla Moraš me zvati maaaaajka, nego je to bila tortura koja je trajala i trajala. Stalno mi je govorila Sad će tebi maaaajka dati večeru ili Ide maaaaajka do šjore Ljubice,a ti budi dobar dok se maaaajka vrati ili, ono što se rijetko čulo iz njenih usta, Dođi svojoj maaaaajki da te poljubim. Ja sam je i dalje zvao mama dok mi se jednog dana nije upalila lampica ili mi se dogodilo ne znam ni ja što, pa sam je počeo zvati maaaajka. Tako je ostalo do danas. Jednom sam je nazvao stara, jer je to valjda bila moda ili nekakav bunt. Odvalila mi je odgojnu i održala predavanje što je bilo grozno, ne toliko šamar koliko predavanje, pa sam zapamtio lekciju.

Dan je bio vruć, srce ljeta, a Majka i ja smo, čim je sunce malo oslabilo , otišli ocu na grob. Podrezivala je sparušeno grmlje iza križa, a ja sam se dosađivao. Nisam se usudio otići dok mi nije rekla da odem, a da će ona još oprati ploču i pomoliti se. Znao sam što to znači. Oko šest je padre Tonći izlazio iz svog stana i prelazio preko groblja do crkve. Majci je bilo važno da padre Tonći vidi kako ona brine o svom pokojniku. Meni je bilo svejedno je li ocu grob uredan i je li mu grmlje iza križa podšišano. Mrtav je i na to se nikakvim uređivanjem groba nije moglo utjecati.

Prošao sam preko rive. Nisam susreo nikoga, pa sam otišao kući. Malo ću čitati stripove, a kad sunce zađe, otići ću do kipara. Ušao sam u dvorište. Margarita je zaključavala svoja vrata.

- Tino mali, di si bija ? – upita me medenim glasom.
- Ocu na grob.
- Lipo je to od tebe. A di ti je mater ?
- Ostala sređivat.
- Jadna Marija ! – uzdahne Margarita. Po tome sam znao da bi nastavak priče mogao biti napet. Možda se jutros posvađala s nekim dok je kupovala ribu ili nešto slično. - Ide mu na grob svaki dan, a bija je prasac prema njoj. Onako umrit !
- Šta to govorite ? – bio sam uvjeren da je napokon poludila što se u Mistu i očekivalo.
- Ne znaš ti ništa, je li ? – podigla je lukavi pogled prema meni ; već sam tada bio dva pedlja viši od nje.
- Šta ? O čemu govorite ?
- Otac ti nije bija dobar čovik. Vara ti je mater na svakom kantunu. Zadnja mu je bila Lenka. Na njoj je i skonča.
- Vi ste poludili ! – izderao sam se i pobjegao u kuću.

Uletio sam u svoju sobu i zalupio vratima. Bacio sam se na krevet. Bio sam zbunjen. Pokušavao sam shvatiti o čemu ona to. Bilo mi je šesnaest; u Domu smo stalno pričali o seksu, znao sam kako se rade one stvari, barem teoretski; pogledao sam nekoliko pornića; Marin iz razreda bi nas zvao kad njegovi ne bi bili kod kuće. Sve sam ja to znao, ali povezati moga oca s Lenkom je bilo suludo. Luda stara zločesta ! vikao sam prema prozoru iako sam znao da me neće čuti. Već je bila na pola puta do crkve.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se