Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

eeeeeeeeeeee da

11. srpanj 2013 ob 03:10 | 31
slika 1422857

Moja pokojna baba imala je običaj uvijek je u džepu od kotula nositi nekakav tajanstveni rupčić zavezan u čvorovima pa mi je dalo misliti koliko bogata baba ima novaca u svakom čvoru?
Ona bi to svako malo prebirala, odvezivala ili dodavala još koji i nešto šapljala sebi u bradu pa opet spremila u džep. Mene je živo zanimalo kojega to vraga čini s rupčićem pa sam pratio što radi i u koje vrijeme ali nikad je nisam vidio da s njime briše nos.
Pošto nisam dokučio tajnu pitao sam je da zašto to čini a ona bi rekla da je to šporko i da to ne valja dirat.
To me još više zainteresiralo pa sam jedva čekao priliku da se sam uvjerim.
Jedanput je ispala takva zgoda kad ga je ostavila na bančiću. Zgrabio sam ga u ruku i sav sretan radoznalo otvorio jedan čvor da se uvjerim što se to unutra krije. Baš sam se razočarao, nije bilo ni novaca ni balina u nijednom od pet čvorova. Ništa.
Onda mi pogotovo ništa nije bilo jasno pa sam na brzinu zavezao jedan čvor i ostavio na isto mjesto.
Sjećam se da je toga dana kruh bio neslan, sir nikako da se začme a tovar je stalno njakao. Jadnik bio je žedan.
Dosta kasnije ipak mi je rekla da je to njezino 'pamtilo' i više nisam dirao čvorove.

Neka vrsta podsjetnika i onda je bila potrebna ljudima i ako su živjeli naoko s puno manje informacija nego mi danas ali zaborav je bio prisutan.
Sjećam se da su djeca obvezno dobivala imena prema svecu koji je spadao na dan rođenja ili oko tog datuma i to je bilo poštivano sve dok nisu došli 'Ben Kvik i Klara Varner', makar u mom kraju.
Luk se sadio o sv. Luki, prajci se obrađivali o Božiću jedino nisu vodili računa kad će dicu pravit a znam da su kukali kad se ima rodit po zimi jer će morat grijat kamaru to jest nositi u peku žerave jer tamo nije bilo dimnjaka.
Za poć na more pratio se mjesec, kad je u obliku slova 'C' to je značilo da crkava a u obliku slova 'D' se deblja. Po škuru se išlo na sviću i tratu, pidoće se brale po punom mjesecu a kad je bio u obliku lokvice to je značilo kišu.

- A sjećaš li se kad smo se prvi put a?
- Nu dakuće, na Gospin žeženj.
- A koje godine?
- Koja si ti cjepidlaka e!
Ček, ček, imam jedan čvor…šta ono…aha post!

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se