Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

eeeeeeeeeeeeeeeeee da

02. lipanj 2014 ob 03:22 | 50
Pokondirena tikva
Plužeći po Fb prostranstvima, naletih na neke komentare,
pa se setih izraza "pokondirene tikve".
Zahvaljujući Gđi Nives Opačić saznah i što znači.;;;;;;

"No ako i znaju što izraz pokondirena tikva znači i kada ga je dobro upotrijebiti, ne vjerujem da znaju kako je izraz nastao. A nastao je sasvim »likovno« – zamišljenom slikom kondira izrađena od tikve. Ili ovako: trčala tikva za kondirom jer je željela biti poput njega, ali ga nije stigla. Tikva žarko želi biti kondir, ali joj to ne uspijeva. Ostaje i dalje tikva. No evo nove muke: što li je pak kondir? Kondir, kundir (Marulić, Zoranić, Baraković i dr.), kondijer (Dubrovnik, Vetranović, M. Držić, narodna pjesma) i kondit (Ston) znače vrč, krčag, pokal, pehar iz kojega se toči piće u čaše. Potječe od grč. kántharos, lat. cantharus, što je mogla biti trbušasta posuda za piće (ili čaša) s ručkama, ali i posuda za piće s trupom u obliku kaleža, s postoljem i dvjema visokim okomitim ručkama (kao u kretskoj kulturi). Hrvatski se takva posuda – kantharos – zove kondir. Osim posude iz koje se toči piće, kondir je u kršćanskim bazilikama bio i bazen s tekućom ili stajaćom vodom koji je služio za obično ili za obredno pranje, za osvježenje, ali i kao dekorativni motiv. Kasnije je poprimio simbolično značenje izvora života (fons vitae).

Koliko god ja pisala i pisala, znam da vam još nije jasno kakve veze imaju svi ti kantari, kondiri, kundiri, kondijeri i konditi s pokondirenim tikvama. Doduše, iz riječi pokondiren viri kondir, dakle nekakve veze ipak ima (i naravno da ima). Nigdje dosad nisam rekla od čega su sve te razne posude napravljene, no uz tolike druge materijale (razna stakla i sl.) malo je vjerojatno da bi kondir izrađen od tikve bio na nekoj cijeni. Naravno, kad pritisne žeđ, može se piti i iz šuplje osušene tikvice, ali to obično činimo kad drugih posuda za točenje i/ili pijenje nemamo pri ruci (tikvice za cug druga su priča). Pa kako bi obična tikva htjela biti kondir, otmjen vrč, tako bi i prosti ljudi silno željeli da ih smatraju finima. Očito ih ne resi ni neka pamet kad se tako ponašaju, pa im tikva kao sinonim za šuplju glavu izvrsno pristaje. A dopuna pokondirena govori još više."""
slika 1747907

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se