Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

eeeeeeeeeeeeeeeeee da

03. listopad 2014 ob 02:01 | 45
slika 1826273

KVRAGU I OVAKAV GODISNJI....
U petak sjedimo ispod smokve i ispijamo kavu. Pogledavamo u nebo i čekamo hoće li opet kiša. Sinoć je toliko padala da se onaj jad od rupe što ju je tata iskopao za bazen urušio i sad je ljut ka pas. Ide po dvorištu i govori sam sa sobom „ da su nji' dva otišli lokat i kurbat se, a njega ostavili da kopa ka' crnac“. Zatim je zašutio. Bolje da je tako. Uživam u zvukovima jutra, mirisu smokve, letu leptira, kavi i cigareti. Blagotvorna je tatina ljutnja. Trebali bismo ga uvijek držati u tom raspoloženju.

Uz put se penje kamion. Zaustavlja se ispred naše kuće. Na njemu je mali bagerić, Ne znam je li se baš tako zove, ali ima naprijed kašiku za kopanje rupa. Od onih što ih koriste za radove tamo gdje ne mogu pristupiti veliki strojevi. Iz kamiona izlaze Zoran Ante Matina i neki nepoznati lik nabrijanih mišića. Dolaze Ćela i Šime za njima. Smiju se dok izlaze iz automobila. Tata eksplodira.

- Ajde kvragu lud ! Pa si ditetu kupija ovo za igranje ? Za nju su bebe i kolica – zastane kao da se nečeg sjetio. . – Koji je ovo vrag, Ćela, a?
- Ovo će nam iskopat bazen.
- Bogati , ko će to platit ?
- Ja.
- Na moju ćeš zemju kopat sebi bazen ?

Ćela se smije i pokazuje Zoranu Ante Matina gdje treba odvesti bagerić. Tata ide za njima. Iskrcavaju bager. Zoran Ante Matina izvlači dva velika paketa sa kamiona i unosi ih u naše dvorište.

- Koji je sad ovo vrag ? – tata je progovorio. Sad će naplatiti svu onu šutnju. – Nije daska za skakanje ? Koliko si lud, ne bi se ni čudija.
- Ljuljačke.
- Kakve ljuljačke ?
- Za Katu i vas.
- Pa si meni kupija jujašku ka' da san dite ?
- Onu šta se na njoj leži i ljulja – kratko će Ćela.

Bager bruji. Ćela i Šime sastavljaju ljuljačku za Katu. Katu je probudila vika, pa dolazi trljajući oči. Tata je uzima sebi na krilo. Nestrpljivo čekaju. Nije potrebno napominjati da bi posao puno prije bio završen da tata nije nesebično nudio svoju pomoć, a oni ga svim silama, najprije ljubazno, a poslije i neljubazno, odbijali.
Nisu uspjeli ni alat pokupiti kad je tata utrčao sa Katom na teren i posjeo je na ljuljačku.

- Sedi tu mirno dok se barba Ivan vrati ! Gren jedan čas skinit zube.
- Šta ćeš skidat zube u srid bila dana ? – čudi se Stela.
- Ma vidi luda li je. A da mi ih jujaška razbije ?
- Ti si gori od male. Uvik neke gluposti - sikće Stela. – Nećeš je tombulavat ka' da si u cirkus.
- Dobro. Neću ih skidat. Ako ih vrag odnese, ima joj ćaća para. Kupit će nove. I tako su mi se ovi malo rasklapali.

Ćela i Šime sastavljaju ležaljku. Ovaj posao mnogo ležernije obavljaju. Tata je okupiran ljuljačkom. Istina, dreka koju su on i Kate nadigli dekoncentrira, ali daleko manje nego da im otima alat. Stela upozorava da se odmore. Kate bi mogla povraćati od tolikog ljuljanja. Tata se ne obazire na upozorenja. Sve dok Kate ne odloži mlaz kakaa na beton dvorišta.

Tata uzima crijevo. Oprat će dvorište. Usput je oprao i Šimu. Govori da mu je to zdravo. Šime ga gleda. Ovaj put se ne smije. Tata shvaća koja je ura, pa odlazi iza kuće pogledati što rade meštri. Vratio se brzo. Izgleda da su ga isprašili.

Ležaljka je sklopljena. Što mislite tko je prvi uklizao na nju ? Zadržao se u blaženom položaju gotovo pet minuta, a onda pokušao napraviti još jedan prodor iza kuće.

Ne bi se moglo reći da je ostatak dana bio previše turbulentan. Ipak, nije prošao bez povremenih praskova.
Večer je donijela smiraj. Kate je zaspala. Česi su se prišuljali svom logoru. Bruno i Filip su nas zanemarili. Obnavljali su društvene kontakte u Konobi, pa su rano otišli na počinak. Meho se nije pojavljivao na vidiku.

- Bome smo napravili posla – pohvali se tata.
slika 1648111

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se