Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

gix

26. rujan 2012 ob 01:19 | 20
Zašto O grešnosti smijeha - opet


Zato
Jedan od suvislijih komentatora pod člankom o novom "slučaju Hebdo" reče: "provokacija je samo onima koji žude da budu isprovocirani, žele povod... ako svijet dopusti da stvari diktiraju vjerski fundamentalisti s bilo koje strane, selim se na Mars."

No ne radi se samo o tome da svijet dopušta diktat kojekakvih vjerskih fundamentalista, od kojih se svijet (u strepnji i strahu, cenzurirajući sam sebe) ne usuđuje više ni šaliti, nego u najvećoj mjeri tim svijetom ne diktiraju ti s pravom prokazani fanatici - već takozvani normalni, koji naglavačke postavljenim (ne)razmišljanjima nisu ništa manje opasni. A tako bi, bez sumnje, bilo i na Marsu. Ta evo ih.

Jer gle kako se normalni samovoljno odriču šale/slobode uvjereni da će netalasanjem/šutnjom/okretanjem glave nekako izbjeći šibu fanatizma. Fanatizam i strah. Umjesto da ga ogoljavaju, oni mu se pokoravaju. Gle kako okreću cijelu stvar naopačke: "Francuski satirički tjednik opet provocira!" Dakle, zamislite, satirički tjednik (film, pjesma, knjiga, etc.) je kriv za nasilje fanatika, jer ga on provocira satirom. Gle kako zaplašeni autocenzori time doslovce postaju ogoljene karikature iz karikature koja zapovijeda: Ne smije se smijati!

Sve dok takvi normalni, autocenzurirajući i strepeći almaminjosi, kanovi, Eme85, evometusmi etc. - šalu na račun fanatizma koja raskrinkava fanatizam drže sramotom, glupošću, provokacijom i povodom za oprez novinara - glasno i jasno svijet treba podsjećati zašto šala nije grijeh.

A nije da takozvanu grešnost smijeha nisu već pokušali podvaliti, i uporno pokušavaju. O grešnosti smijeha... pisala sam i ranije, nije dakle naodmet, ni ovim povodom, podsjetiti zašto šala koja vrijeđa zapravo vrijeđa samo one koji ne podnose šalu i zašto je smatraju grijehom.

Reci im brate Williame, reci im.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se