Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Haluga rakija kao lijek

10. studeni 2014 ob 20:54 | 90
Rakija je među stanovnicima Hrvatske od pamtivijeka zauzimala osobito mjesto. Neizostavna je na svadbama, proslavama, sprovodima, pratila je čovjeka kroz cijeli život, ali je imala i osobito mjesto u kućnoj apoteci, kao općepoznati lijek. Danas mnogi vjeruju da samo rakija može pobijediti bolesti kao što su svinjska ili ptičja gripa. Ključna je pri tome stvar da je rakija sasvim prirodna, bez ikakvih dodataka, odstajala u drvenim bačvama više godine. Svim tim strogim kriterijima u Hrvatskoj pouzdano udovoljava Haluga rakija koju proizvodi Haluga d.o.o. u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba.

Rakija se pored svoje terapeutske uloge u popravljanju raspoloženja, oduvijek koristila i u medicinske svrhe. Zato ne čudi što se danas ponovno naglašavaju ljekovita svojstva prirodnih rakija te osobito Haluga rakije. Stoga liječnici danas svjedoče o blagotvornom djelovanju nekoliko čašica Haluga rakije, osobito izjutra na prazan želudac. Rakija u prvom redu dezinficira usnu šupljinu i zube koji nisu prani 7, 8 sati, a potom kada rakija siđe u želudac, stiže preko krvi do srca, u kojem se, pod njenim djelovanjem, šire periferne krvne žile, što djeluje opuštajuće. Drugo pozitivno djelovanje Haluga rakije u narodnoj medicini je pripravljanje obloga koje se stavljaju na traumatizirana mjesta, na zglobove i slično, što utječe na širenje krvnih žila i umanjivanje bola.

Specifičan odnos koji su stanovnici Hrvatske od pradavnih vremena gajili prema pravoj i kvalitetnoj rakiji objašnjava se činjenicom da je tradicija uzgajanja voća, a time i pravljenja rakije, široko prisutna na našim prostorima. Proces dobivanja rakije je bio relativno jednostavan, tako da je svako obiteljsko domaćinstvo moglo pripremati vlastitu rakiju koja je imala široku primjenu. Prava rakija je bila stoljećima sredstvo prestiža, koristila se kao dezinficijens, za skidanje visoke temperature, ušla je u tradicionalnu medicinu kao dodatak različitim preparatima, jer rakija ima pozitivan efekt na krvne žile, a i djeluje opuštajuće na cijeli organizam. Ona je bila jedini proizvod koji se mogao u skromnim uslovima sačuvati niz godina s time da bi sa starošću dobivala na kvaliteti i cijeni. Rakija je u takvim uvjetima bila nešto kao banka ili zalog koji imate uvijek kada vam zatreba da je prodate i podebljate kućni budžet. Rakija je nešto što možete sami da proizvedete, a da vam traje 20 godina i pri tom dobije na vrijednosti. Zato se i govorilo u narodu kako „rakija traži gospodara, a vino slugu", jer ako tokom proizvodnje uradite sve kako treba i stavite je u bure, nemate o čemu da brinete.

Jedna od rijetkih rakija koja danas udovoljava tim kriterijima je Haluga rakija. Proizvedena je u strogo kontroliranim uvjetima, od prirodno uzgojenog voća u vlastitim voćnjacima na ekološki čistim poljima Turopolja, pečena u pravim bakrenim kotlovima, čuvana godinama u drvenim bačvama, nagrađivana s bezbroj domaćim i međunarodnih nagrada. Zbog svega toga, Haluga rakija ne služi samo za uživanje nego, eto – i za lijek.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.




trajni link



Prijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti me



Zaboravljena lozinka Registriraj se