Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

ARHEOLOŠKI MUZEJ Građani muzeju darovali novčiće stare i po dvije tisuće godina

23. prosinac 2010 ob 12:01 | 219
Numizmatička zbirka Arheološkoga muzeja u Zagrebu jedna je od najstarijih u Europi i po kvaliteti zbirke i po velikom broju eksponata
slika


Numizmatička zbirka Arheološkoga muzeja u Zagrebu jedna je od najstarijih u Europi i po kvaliteti zbirke i po velikom broju eksponata. Novčići i medalje bili su baza još Narodnoga muzeja kao prve naše nacionalne ustanove iz koje je nastao i Arheološki muzej u današnjem poimanju. Što su dobili zadnjih 20 godina, pokazali su na upravo otvorenoj izložbi Donacije.

Najvredniji rimski pečat

Numizmatička zbirka među ponajboljima je u svijetu, a stručno obrađena dugogodišnjim marom i zalaganjem dr. Ivana Mirnika ponos je zagrebačkoga muzeja. A preksinoć je otvorena izložba koja pokazuje što su sve pojedini skupljači darovali Arheološkom muzeju za njegovu zbirku.

– Ponosni smo što možemo pokazati najvredniji rimski pečat datiran u prvu četvrtinu 4. stoljeća, pronađen u Sisku. To je europska rijetkost, dar dr. Nikole Šipuša. U vitrinama su zastupljeni poznati hrvatski kipari, poznati Kerdićevi “štempli”, koje su darovali nasljednici velikoga kipara. Među ostalima, najvrednija donacija s izrazitim sentimentalnim nabojem je ona Vjekoslave Kerdić, mlađe kćeri kipara i medaljera Kerdića, koja je darovala 46 medalja svojega oca, među kojima ima i unikata – rekao je dr. Ivan Mirnik, stručnjak koji je u rukama držao svaki novčić, medalju, reljef.

Izložili smo i donaciju Irislava Dolenca, potom plakate s primjercima medalja iz Zbirke Kopač. Zahvalni smo našem povjesničaru umjetnosti iz SAD-a Michaelu Milkovichu koji je donirao medalje Ivana Meštrovića koje je umjetnik stvorio u Americi. Znali smo da je Meštrović radio za Sveučilište Syracusa, ali ih nismo imali. Među ostalima, najvrednija donacija s izrazitim sentimentalnim nabojem je ona Vjekoslave Kerdić, mlađe kćeri kipara i medaljera Kerdića koja je darovala 46 medalja svojega oca, među kojima ima i unikata – rekao je dr. Ivan Mirnik, stručnjak koji je u rukama držao svaki novčić, medalju, reljef.

Sve do suvremene kune

Za muzejsku zbirku važni su i suvremeni medaljeri od Ivana Antolčića, Damira Mataušića, Antuna Babića, S. Divkovića, J. Poljana i ostalih. U muzej dospijevaju i suvremene kune i novčanice kojima još plaćamo, a u muzeju kažu da su dosad potpisali ugovor sa svim guvernerima Hrvatske narodne banke koja daje današnji novac za muzejsko čuvanje.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se