Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Cigarete više ne smiju na police, već moraju pod pult

06. siječanj 2011 ob 23:44 | 85

NSPEKTORI U AKCIJI MALI TRGOVCI OGORČENI ŠTO DUHANSKE PROIZVODE MORAJU SKRIVATI

slika

Od 174 potpisnice konvencije protiv pušenja, njih pet ima zabranu izlaganja cigareta

Kako prodati robu, koju kupac ne smije niti vidjeti, pitaju mali trgovci koji su u protekla dva dana skupili više od 1000 potpisa na peticiju kojom namjeravaju srušiti još jednu, kako tvrde, apsurdnu odluku Ministarstva zdravstva proizašlu iz izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Rigorozne kazne

Deseci su ih se posljednjih mjeseci žalili Cehu trgovaca Hrvatske obrtničke komore kako ih sanitarni inspektori upozoravaju da duhanske proizvode zaklone od pogleda potrošača. Zakonom je, naime, zabranjena svaka izravna i neizravna promidžba cigareta, odnosno svako isticanje njihova naziva i logotipa, na što su proteklih godinu dana, iako se izrijekom nigdje ne spominju trgovci, inspektori "žmirili". No, u Cehu kažu kako imaju pouzdane informacije da se nakon sutrašnjeg sastanka inspektora u resornom ministarstvu kreće u rigorozniju provedbu tih odredbi, koje za pravne osobe koje ističu duhanske logotipe i slično predviđaju kazne od 30 do 150 tisuća kuna te dodatnih 5 do 15 tisuća za odgovornu osobu. Veći trgovci takvim su se odredbama uglavnom već prilagodili u suradnji, primjerice, s TDR-om, iz kojeg kažu kako su upoznati sa Zakonom i u skladu sa svojom poslovnom politikom poštuju njegove odredbe. No, kako će se on odraziti na nove igrače na hrvatskom tržištu, koji su se i prije žalili zbog neravnopravne utakmice na tržištu, te na nove proizvode, ako je trgovcima još na ranije žalbe iz Ministarstva odgovoreno da je isticanje cigareta unutar maloprodajnog prostora njihova izravna promidžba?

– Najoštrije se protivimo bilo kakvoj nepotrebnoj birokraciji i novim zabranama u vrijeme krize koji će u maloj trgovini potaknuti još veći pad prodaje i otpuštanja radnika – kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a.

Naravno da, dodaje, podržavaju zabranu prodaje alkohola ili cigareta maloljetnicima, no zabrana njihova izlaganja u trgovinama, kioscima, benzinskim postajama... kosi se i s najosnovnijim pravilima tržišnog natjecanja.

Tržišna utakmica

– Kupac ima pravo biti informiran i znati njihovu cijenu. U suprotnom, gledate li to s aspekta male trgovine, mislit će da i to treba tražiti samo u supermarketu – tvrdi Vukelić.

Ističe kako je u krizi propalo već više od 2000 malih trgovaca te se čekaju mjere Vlade poput snižavanja PDV-a na hranu i slično, a ne nove restrikcije. Skrivanje cigareta od pogleda kupaca malim je trgovcima i dodatni nepotrebni trošak za uređenje objekta, a da i ne govorimo, napominje, o daljnjem povećanju sive zone u trgovini duhanom, dok istodobno cvjeta i šoping preko granice.

- Apsurd je i to da od 174 države potpisnice konvencije WHO-a o borbi protiv pušenja, rigorozne zabrane izlaganja cigareta ima samo njih pet, od kojih nam je najbliži Island – tvrdi Vukelić, a Danska i Švedska su odustale od toga. I alkohol je, kaže on, pod strogim režimom, ali njega, primjerice, iako ima i dalekosežnije posljedice na obitelji, nitko nije zabranio na policama.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se