Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

New Age: Duhovni pokret koji je 'uzburkao' kršćanska učenja

12. siječanj 2011 ob 01:16 | 156

Alice Ann Bailey

blog slika - Alice Ann Bailey - new age


Nastavila učenja Blavatske

Alice Ann Bailey, pravog imena Alice LaTrobe Bateman, rodila se 16. lipnja 1880. godine u Manchesteru u Velikoj Britaniji. Bila je spisateljica i učiteljica metafizičkih učenja koja je zvala 'vječnom mudrošću'. Proučavala je spiritualno, ezoteričku filozofiju, kozmologiju i okultne tehnike. Prema nekim autorima Bailey je začela pokret New Age svojom knjigom 'Kristov povratak'. Dala ideološke postavke New Agea: zakon reinkarnacije i karme. Godine 1907. emigrirala je u SAD gdje je provela većinu života. Umrla je 15. prosinca 1949.

U 15. godini, 30. lipnja 1895. posjetio ju je visok stranac. Rekao joj je da mora razviti samokontrolu kako bi se pripremila za posao koji joj je namijenio. Nakon propalog braka otkrila je teozofijsko društvo i učenja Helene Blavatske. Pokretu se priključila 1917.

Channeling

Godine 1919. stupila je u kontakt sa učiteljem Tibetancem, kojeg je kasnije nazvala Djwal Khul. Tvrdila je da je bila prisiljena zapisivati njegove riječi što je činila punih 30 godina, od 1919. do 1949. Rezultat zapisa su bile 24 knjige o različitim temama poput filozofije, religije, astrologije, zacjeljivanja i 'vječne mudrosti'.

Način na koji je primala informacije od svojeg duhovnog učitelja u terminologiji New Agea poznat je pod nazivom 'channeling' ili kanaliziranje. Fenomen predstavlja moderniziranu verziju spiritizma koju je oblikovao New Age. Djeluje poput radija ili televizije koje je potrebno podesiti na određenu fekvenciju, kanal kako bi primili informacije. Kanaliziranje je podešenje 'medija' koji putem 'kanala' prima onostrane poruke.

Imala je svoju viziju Krista

U djelu 'Problem čovječanstva' koje je objavila 1947. najavila je dolazak novog Krista, Maitereje, Mesije Akvarijanskog doba. Godinu kasnije objavila je knjigu 'Povratak Krista' u kojoj je potvrdila dolazak novog mesije s kojim počinje Doba Vodenjaka. Njezin koncept Krista ima malo zajedničkog s kršćanskim konceptom. Krista je vidjela kao 'veliko lice' koje je utjelovljenje 'energije ljubavi', a njegov povratak kao buđenje ljudske svijesti. Iznijela je ideju da Krist ne mora nužno predstavljati jednu vjeru već da može predstavljati bilo koju naciju, rasu ili religiju. Kao svrhu Kristovog povratka, pisala je Bailey, vidi vraćanje vjere u Oca ljubavi i povezivanju svih ljudi.

Bivši član društva koje se bavilo NLO-om, Benjamin Creme, postao je sljedbenik Alice A. Bailey. Nedugo nakon što se počeo baviti njenim učenjima, 1975. je objavio kako kontaktirao s Maitrejom ili Kozmičkim Kristom koji se sprema vratiti na Zemlju. Istu stvar je otprilike prognozirala i Bailey 1948. kada je pisala da će Krist doći na Zemlju oko 2025. godine.

Kritika: Sukob kršćanstva i New Agea

Mnogo je razlika između kršćanstva i New Agea. Razlikuju se u svim pojmovima, a najviše se razilaze u pitanju ponovnog dolaska Isusa Krista. Prema New Ageu Isus iz Nazareta nije Bog nego povijesna manifestacija kozmičkog 'Krista'. To je obrazac koji se ponavlja na različitim mjestima i vremenima. Prema newageovcima, naslov 'Krist' može se primjeniti na svaku osobu koja je dosegla stupanj svijesti na kojemu sebe doživljava božanskom. U kršćanstvu Isus Krist je povijesna osoba, Sin Božji, pravi Bog i pravi čovjek koji se u povijesnom trenutku utjelovio i postao čovjekom radi ljudi i njihova spasenja. Prisutan je u Crkvi kao zajednici vjernika te u sakramentima, u Božjoj riječi te u srcima vjernika koji živi životom 'u Kristu'.

Prema New Ageu sam Bog je jedna 'impersonalna energija' koja u zajedništvu sa svijetom tvori 'kozmičko jedinstvo'. Kršćani žive u budnosti kako bi bili spremni za dane kada će Krist ponovno doći. Kršćanska 'nova era' počela je prije 2.000 godina dolaskom Krista, spasitelja čitavog čovječanstva i očekuje se njegov Drugi dolazak.

U dokumentima u kojima je Vatikan pokušao razjasniti svojim vjernicima što New Age jest stoji kako 'Isus Krist daje vodu života' . Priča o Kristu kao vodonoscu potječe iz evanđeoskog teksta koji govori o susretu Isusa i Samarijanke na Jakovljevu zdencu. Vodonosca iz vatikanskih dokumenata 'newageovci' su protumačili kao Vodenjaka čije doba upravo treba nastupiti. Sljedbenici New Agea očekuju dolazak neosobnog, kozmičkog Krista dok kršćani vjeruju da će Kristov dolazak biti sveopće iskustvo.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se