Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

RIJETKO ZA STOLOM Zbog dugog radnog dana izumiru obiteljski obroci

23. siječanj 2011 ob 19:51 | 100

Zajednički ručkovi i večere članova obitelji nekad su bili svakodnevica, ali današnji način života često ih, nažalost, onemogućuje.

blog slika


Obiteljski obrok nakon radnog dana nekad je tradicionalno bio vrijeme kad su ukućani razmjenjivali doživljaje toga dana, te rješavali moguće lakše probleme. Bila je to idealna prilika da roditelji doznaju kako je bilo u školi, ali i da djecu nauče ponašanju za stolom. No, takve su situacije za obiteljskim stolom sve rjeđe. Suvremene obitelji, čini se, sve češće jedu odvojeno, odnosno najprije jedu djeca pa potom roditelji. Osim toga, obrok na kraju radnog dana se – uza sve dulje radno vrijeme – često pretvara u večeru.

Djeca jedu u školi

Ovo se uglavnom odnosi na radne dane u tjednu, kada je jedan od razloga svakako i to što djeca jedu u školi ili vrtiću.
– U tjednu često niti ne kuham jer sin Karlo jede u školi, a suprug i ja na poslu. Ja obično dođem ranije kući, pa ako i večeramo, najprije nešto pojedemo sin i ja. Kad suprug dođe kući, ja mu pravim društvo uz nešto što mogu nabrzinu skuhati, tjesteninu ili nešto slično – kaže Zagrepčanka Ivančica Topić, ističući da žali za običajem svakodnevnog okupljanja oko stola koje su njezini roditelji uspijevali održati.

Supruzi kasno stižu kući

Prema istraživanju jedne britanske tvrtke za proizvodnju mesa, koja pokreće kampanju “Obroci za pamćenje”, čak trećina majki u Velikoj Britaniji kuha dva obroka u danu, koja zatim jedu odvojeno djeca, pa roditelji. Osim toga, svaka deseta od njih na kraju je dana toliko iscrpljena da se uglavnom odluči za podgrijavanje jela u mikrovalnoj pećnici. Žene koje kuhaju dvije večere dnevno, priznale su da za to krive supruge koji prekasno dolaze kući.

Četvrtina majki istaknula je da voli djeci na vrijeme dati ranu večeru da se stignu odmoriti, pogledati televiziju i na vrijeme se spremiti za spavanje.
Svaka šesta žena, ipak, priznala je da je na kraju dana opušta kuhanje, pa zato kuha odvojeno djeci i suprugu, kad već dolaze odvojeno kući.
Ipak, mnoge su majke svjesne koliko zajednički obroci doprinose kvaliteti obiteljskog života.

Vikendom ipak zajedno

Osim što je nedavno provedeno istraživanje pokazalo da su djeca često sklonija debljanju u obiteljima koje ne jedu zajedno, prvenstveno zbog lošije kvalitete obroka u tom slučaju, zajednički obroci izvrsna su prilika za kvalitetan razgovor za koji ukućani sve rjeđe pronalaze vremena.
– Trudim se da barem vikendom jedemo zajedno, pa onda to budu često zajednički doručak, ručak i večera. Karla to posebno veseli, a često upravo za stolom započnemo najzanimljivije teme - ističe Ivančica.

Televizija, koje se sve generacije sve teže odriču, također je jedan od “ubojica” tradicionalnih obroka. Sve češće večera podrazumijeva upravo gledanje televizije s tanjurom u krilu te konzumiranje hrane gotovo nesvjesno. Osim toga, često se iz takvih obroka izbacuje sve što je “nespretno” jesti, pa se obrok svodi na sendviče, pečeno meso te gotovo nikad povrće ili varivo. Još 2007. godine istraživanje koje je provela američka Udruga za dodatke prehrani, a rezultati su pokazali da se broj obroka koji sadrže povrće i voće znatno smanjuje s brojem obroka koje obitelj jede pred televizorom. Obiteljski obrok, dakle, nije samo zabavniji nego definitivno zdraviji.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se