Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

ŠTETNA DUHANSKA KEMIJA Nikotin ostaje u stanu još mjesecima nakon što pušač iseli

06. siječanj 2011 ob 23:33 | 176

Prema istraživanju časopisa Tobacco Control, količina nikotina u bivšim stanovima pušača je 35 do 150 puta veća nego u stanovima nepušača

slika


Štetne kemikalije iz duhanskog dima zadržavaju se u stanu još mjesecima nakon što pušač iseli iz njega, čak i nakon čišćenja stana. Pokazala je to studija objavljena u britanskom znanstvenom časopisu Tobacco Control koji se bavi utjecajima duhana na zdravlje.

Znanstvenici su mjerili količinu nikotina i drugih kemikalija iz cigareta na svim površinama u 100 stanova pušača i 50 stanova nepušača, od kojih je 25 preselilo u stanove u kojima su prije živjeli pušači. Studija je ispitivala i koliko nikotina stanari imaju na vršcima prstiju te koliko je u djece prisutan kotinin, nusprodukt nikotina koji nastaje u organizmu kad je izložen duhanskom dimu.

Prema rezultatima istraživanja, čak i dva mjeseca nakon što su pušači iselili iz stanova, količina nikotina u zraku bila je 35 do 98 puta veća nego u domovima koji su oduvijek bili bez dima. Nikotina koji se zadržao na površinama bilo je 30 do 150 puta više u stanovima u kojima su prije živjeli pušači.

Na prstima nepušača koji su uselili u bivše stanove pušača nađeno je 7 do 9 puta više nikotina nego na prstima nepušača koji oduvijek žive u prostoru bez dima. Djeca koja su preselila u bivše domove pušača imala su 3 do 5 puta više kotinina u mokraći nego djeca u nepušačkim domovima.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se