Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Uspjeh žena zbunjuje muški spol i mijenja hijerarhiju u vezi

27. veljača 2011 ob 17:51 | 58

Mijenjanje spolno zadanih društvenih uloga zbunilo je muškarce koji odustaju od udovoljavanja drugima i priklanjaju se dječačkom i samačkom životu bez obaveza

blog slika


Poznato je da žene fizički i psihički sazrijevaju u ranijoj dobi nego muškarci, no čini se kako sve veći broj današnjih muškaraca nikada neće psihički sazrijeti. Napredak žena u poslovnom svijetu i njihovo izjednačavanje s muškarcima u svim životnim područjima potiče sindrom "Petra Pana" kod muškaraca, tvrdi spisateljica Kay S. Hymowitz u knjizi "Kako je uzdizanje žena pretvorilo muškarce u dječake". Uzrok toga trenda je promjena u seksualnoj hijerarhiji zbog koje su muškarci nesigurni oko društvene uloge koju trebaju zauzeti. Oni se zato čak i u odrasloj dobi ponašaju kao tinejdžeri.

- Današnji muškarci kao da glume u filmu u kojem ne znaju što trebaju reći, već samo ono što ne bi trebali reći - tvrdi Kay Hymowitz.
Moderan muškarac

U cilju mu je pronaći dobar posao, no istovremeno se ne ponašati previše zapovjednički ili samopouzdano, treba biti osjećajan ali ne patronizirajući te pametan ali ne i umišljen. Upravo takav tip muškarca najpoželjniji je ženama, no silno razmišljanje o vlastitom ponašanju čini se da umara muškarce koji odustaju od udovoljavanja tuđim željama.

Tvorci reklama i marketinga kreirali su kulturu koja promiče trend mladenačkog ponašanja kao stila života, slično kao što je prikazano u filmskom hitu "Zalomilo se". Danas su žene te koje "ganjaju" karijeru te je njih znatno više s fakultetskom diplomom nego muškaraca. Prije 40-ak godina u SAD-u je tek oko 16 posto muškaraca u dobi od 25. do 29. godina bilo neoženjeno, dok ih je danas oko 55 posto.

Raj za samce

Trend samačkog života kojeg njeguju muškarci lišeni obiteljski obaveza propagira se i u medijima i u društvu kao najbolji stil života za one koji vole svoju slobodu. Žene zbog toga pribjegavaju racionalnom razmišljanju te brzo prekidaju odnose s takvim tipom muškaraca, jer smatraju da nisu sposobni preuzeti odgovornosti i obaveze. Autorica tvrdi da muškarcima to daje dodatan argument da uživaju u samačkom životu čiji je glavni smisao udovoljavanje vlastitim željama i potrebama.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se