Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

VATIKAN Papa: Brak je jedino između muškarca i žene

24. siječanj 2011 ob 20:21 | 51

Benedikt XVI. je u povodu otvaranja sudske godine kazao kako postoji jednino brak između muškarca i žene

blog slika


VATIKAN - Ne postoji pravni brak i životni brak, već je samo jedan brak, onaj između muškarca i žene, na njemu se temelji bračni život i ljubav, rekao je papa Benedikt XVI. u povodu otvaranja sudske godine, kojom je prilikom primio u audijenciju članove Rimske Rote, redovitoga suda Svete Stolice za primanje priziva, osobito u vezi sa ženidbenim pravom. Papa je podsjetio kako se nakon II. vatikanskog sabora mnogo raspravljalo o odnosu između kanonskoga prava i pastorala, te naglasio kako je potrebno dobro promisliti o pravnoj dimenziji braka.

“Pred subjektivnom i liberalnom relativizacijom spolnoga iskustva, crkvena tradicija jasno potvrđuje pravnu narav braka. Pravo se stoga gledišta isprepliće sa životom i ljubavlju, njegova je nutarnja sastavnica. Ne postoji dakle pravni brak i životni brak, samo je jedan brak, on je pravna veza između muškarca i žene, na njemu se temelji bračni život i ljubav. Brak je jedinstvena naravna i sapesenjska stvarnost, premda se može promatrati s raznih gledišta to ipak ne umanjuje njegovu bitnu identičnost.

Pravni je vidik braka njegova bitna sastavnica. To je razvidno ako se brak ne promatra kroz pozitivističko shvaćanje prava, nego kao pravedan odnos”, ustvrdio je Benedikt XVI.
Pravo na brak se ne može tumačiti neovisno o učinkovitome sadržaju ujedinjenja. Pravo na sklapanje braka pretpostavlja istinsko shvaćanje braka i slobodnu volju, upravo to uči Crkva. Pravo na brak nije nešto apstraktno, ne može se dakle pozivati na pravo na brak, jer pravo na sklapanje braka podrazumijeva istinski brak. Ako je razvidno da ne postoje pretpostavke za istinski brak, ako ne postoji sposobnost za ženidbu, ili ako bi se željelo nešto što se protivi naravnoj stvarnosti braka, u tome slučaju ne postoji pravo na brak, istaknuo je Papa.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se