Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Rastafarijanstvo

12. listopad 2015 ob 19:59 | 60
Rastafarijanstvo se ipak ne može samo posmatrati kao određena vrsta muzike, ili narkomanija ili izgled, stil. To ima važna metafizička pitanja u sebi, i to treba sagledati, a ne odmah osuditi. Nastalo je u Africi, kao religija Afričkih crnaca, predstavljajući otpor belačkom sistemu, koji ih je držao kao robove. Osnovna ideja je suprotstavljanje nametnutom belačkom sistemu, robovlasničkom i kapitalističkom. Ovakva ideja ostala je živa do danas, pa iako fizički nisu porobljeni, bore se protiv duhovnog ropstva zapadnoj civilizaciji.
Rastafarijanci su pobožni ljudi, ali Boga shvataju na malo drugačiji način od Pravoslavaca. Čvrsto veruju u duhovni svet, mnogo bolji i lepši od ovog čulnog. Vezani su za tlo Afrike kao duhovne kolevke čovečanstva, smatraju da se Božiji vrt nalazio u Etiopiji, da je Hajle Salasije inkarnacija Boga, a i da su pored njega bila još tri Spasitelja: Mojsije, Ilija i Hristos.
Jako važan pojam u njihovoj religiji jeste Vavilon. Starozavetni Vavilon danas predstavlja zapadnu civilizaciju, tj, evropsku kulturu, način života - Sistem, medije, korupciju, licemerje... Pod Vavilonom svrstavaju pohlepu, i sve druge osobine koje unižavaju čoveka, i prave ga robom Vavilona, surovog potrošačkog društva pod kontrolom Sistema i medija. Vavilon predstavlja sve protiv čega se Raste bore u svom ''miroljubivom ratu''. Bore se za slobodu naroda koje su velike belačke civilizacije porobile i nametnule im pored svoje vlasti i njihov stil života.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se