Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Hanja na Kritu , jer će biti hit 2013 godine

24. ožujak 2013 ob 15:25 | 186
Hanja jedan od najlepši gradova Grčke, smeštena na severozapadnom Kritu. Grad vibrantne istorije, danas je kombinacija grčke, mletačke i turske arhitekture.
Mletačka luka sa svetionikom i starim gradom u centru čine Hanju jednim od najživopisnijih gradova na Kritu koji dočekuje hiljade posetilaca svake godine.
Hanja ne zaostaje ni u savremenim kretanjima i u njoj je smešten Tehnički fakultet na Kritu. Ona takođe nudi mnoge i raznovrsne kulturne događaje i zabavu.
U Hanju možete doputovati avionom, domaćim letovima sa drugih grčkih aerodroma, ili međunarodnim čarter letovima iz mnogih evropskih zemalja. Aerodrom u Hanji (Aerodrom Ioannis Daskaloyannis) se nalazi na poluostrvu Akrotiri, oko 14 km zapadno od grada i do njega se može doći taksijem ili autobusom.
Trajekti iz Pireja do zaliva Sounda, koji je udaljen oko 7 km, saobraćaju svakodnevno, a vožnja traje oko 10 sati. Polaze u 21h i pristižu u ranim jutarnjim satima (oko 5:30h). Putnici mogu da spavaju u kabini ili u udobnim sedištima avionskog tipa (jeftinije karte), a takodje postoje kafići i restorani. U letnjim mesecima trajekti saobraćaju i preko dana. Postoje i brzi trajekti koji do i od Hanje putuju oko 4,5 sata. Oni polaze u 16:30h i pristižu oko 20:30h.
Moglo bi se reći da se Hanja sastoji iz dva grada, starog i novog, spojenih u skladnu celinu. Novi grad obuhvata stari i dalje se širi. Nije komplikovan za snalaženje za razliku od pregrađa gde je lako izgubiti se. Kaže se da je u Hanju lako ući, ali je malo teže iz nje izaći.
Srce Hanje je još uvek stari grad, sa svojim uskim, lavirintskim uličicama i zgradama koje datiraju iz raznih perioda, gde možete uživati u romantičnim šetnjama. Mnogi od ovih objekata su pretvoreni u male hotele, restorane i prodavnice. Vaš foto-aparat bi trebalo da bude uvek uz vas jer je Hanja jedan od najviše fotografisanih gradova u Grčkoj. Stari grad se proteže paralelno do mletačke luke, od tvrđave Firkas i Pomorskog muzeja do Pyli tis Ammou (Peščana kapija ili Koum Kapi na turskom). To je deo grada unutar mletačkih zidina koji obuhvata i Hanju iz vizantijskog perioda koja je opasana manje debelim zidovima. Vizantijski zidovi su štitili tvrđavu Kasteli, uzvišenje koje je naseljeno još u neolitskom periodu. Brdo Kastelli se uzdiže iznad turske džamije u mletačkoj luci. Ovde je stajao Akropolj drevne Kidonije, Hanje u doba minojske civilizacije. Tu je takođe izgrađena prva vizantijska tvrđava opasana zidinama sa mnogim kulama i bastionima. Moja preporuka je da posetite ovaj hotel
Venecijanci su ovde osnovali svoje sedište 1252. godine izgradivši Rektorovu rezidenciju (rektor je bio upravitelj Hanje), a isto mesto je bilo i sedište paša za vreme turske okupacije. Tokom poslednjih godina turske vladavine hrišćanska vlastela je živela unutar tvrđave Kasteli. Nažalost, većina okruga je uništena tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu i njegov srednjovekvni izgled je zauvek izgubljen. Danas su vidljivi samo temelji severnog zida. Tu je i glavni put koji je nekada vodio kroz Kasteli, kao i savremena Kanevaro ulica sa svojim veličanstvenim vilama.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se