Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Pouzdanost i kvarovi mobilnih telefona

23. srpanj 2013 ob 21:03 | 453
Pojavom takozvanih pametnih telefona proces promene sveta i telekomunikacija uopšte, samo se ubrzao. Pametni telefoni odavno nisu nedostupni i preskupi u većini zemalja sveta, kao pre šest-sedam godina kada su se pojavili, tako da uskoro možemo očekivati da broj pametnih mobilnih telefona premaši broj klasičnih mobilnih telefona, na svetskom nivou.

Tri najčešća kvara/problema pametnih telefona

Kako god bilo, i jedni i drugi su veoma osteljivi uređaji. Tokom godina, njihova otpornost na spoljne uticaje jeste rasla, ali i dalje je teško naći telefon koje će biti otporan na česte padove ili prosutu tečnost. Ekrani novih telefona su zaista veliki, što ih sada čini ranjivijim nego ikada pre, dovoljan je jedan pad i naprslina je tu, na displeju telefona. Ovo je jedan od najčešsćih kvarova sa kojim se susreću korisinici. Kvalitetna futrola ili silikonski bamper može dosta pomoći i umanjiti štetu na telefonu, ali neće pružiti 100% zaštitu ekranu.
Takođe, drugi najčešći servis koji će možda zatrebati telefonu, po statistici, je promena USB porta. Možda će wireless punjenje telefona promeniti ovaj trend, ali mobilni telefoni će i dalje imati port za USB konekciju.
Kada se radi o oštećenju nastalom prolivanjem tečnosti, ne postoje nikakve garanacije ili pravila. Telefon može preživeti potpuno uranjanje u vodu i ostati potpuno ispravan, dok je nekad dovoljna samo jedna čaša tečnosti kako bi telefon postao slep, gluv i nem. U svakom slučaju, ono što je potrebno uraditi u ovakvim okolnostima je to da potpuno isključite telefon, skinete bateriju i ostaviti tako rastavljen telefon nekoliko sati, na peškiru ili papirnatom ubrusu. U svakom slučaju, koliko god vam se činila ideja dobra da telefon sušite fenom ili na nekom drugom izvoru toplote ili grejnom telu, odustanite od toga. I ne toliko visoka temperatura grejnog tela ili toplog vazduha, može oštetiti telefon ili poptpuno uništiti bateriju.

Cifre, brojevi, statistika…
Šta je zaista bitno korisnicima pri kupovini telefona?

Posmatrajući statističke podatke, na osnovu tvrdnji korisnika, najbitnija stavka pri kupovini novog telefona je svakako pouzdanost. Ovaj podatak se odnosi na gotovo sve brendove i modele telefona. Znači, potrencijalni kupci cene najviše telefone koji se najmanje kvare, ili za koje misle da se najmanje kvare po iskustvu drugih korisnika koji ih poseduju.
Lista glavnih kriterijuma pri kupovini novog telefona izgleda ovako:

1- Pouzdanost ( mali broj kvarova za prvih 12 meseci ) 20%
2- Lako korišćenje uređaja 14%
3- Cena 15%
4- Kvalitet ekrana (rezolucija) 12%
5- Kapacitet baterije 11%
6- Kvalitet video kamere 11%
7- Operativni system 10%
8- Dostupne aplikacije 3%
9- Dizajn samog uređaja 2%
10- Ostalo 2%
Iz ove liste se vidi da će se svaki peti potencijalni kupac odlučiti za mobilni telefon koji se najmanje kvari, tj. pouzdan telefon.

Kada pričamo o pametnim mobilnim telefonima, i njihovoj pouzdanoti u odnosu na druge moderne uređaje, oni zauzimaju visoko drugo mesto, odmah posle digitalnih foto aparata, koji su po statistici najpouzdaniji gedžeti današnjice, sa nešto preko 3 proceneta kvarova na godišnjem nivou. Pametni telefoni su pouzdaniji od laptopova, tablet uređaja, i klasičnih mobilnih telefona, bar nas tako uveravaju statistički podaci.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se