Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Obilježavanje 20 godišnjice osnutka SJP OMEGE BJELOVAR

09. travanj 2011 ob 21:07 | 742
Specijalna jedinica PU Bjelovar "Omega"
Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Specijalna jedinica PU Bjelovar "Omega" osnovana je 23. veljače 1991. godine, a već 2. ožujka 1991. godine u Pakracu je uspješno intervenirala protiv pobunjenika koji su zauzeli taj dan grad i prvu policijsku postaju. Nizom uspješnih akcija tijekom Domovinskog rata postrojba ove specijalne policijske jedinice Omega ušla je u povijest ratnih postrojbi koje su dale velik doprinos u obrani neovisnosti i suvereniteta RH. Prvi zapovjednik jedinice bio je Miralem Alečković iz Hlebina, a u prvom sastavu nalazili su se i Robert Vulić (Koprivnica), Krešimir Petran iz Kunovca, Stjepan Samoborec iz Cvetkovca, Dražen Mikulić iz Koprivnice, Dejan Kirilenko iz Novigrada Podravskog, Ivica Jurenec iz Koprivnice, Siniša Toth iz Vlaislava, Marijan Golubić iz Molvi, Željko Pintarić iz Koprivnice, Vladimir Novosel iz Koprivnice, Nenad Vrček iz Koprivnice, Zlatko Hum, Nenad Vrbanić iz Koprivnice i Ivica Kiseljak.
Kroz Specijalnu jedinicu policije PU Bjelovar tijekom rata prošlo je tristotine aktivnih i četiristotine pričuvnih specijalaca i na svome su ratnom putu prošli skoro sve crte bojišnice. "Omege" su djelovali na bojišnicama Bjelovara, Grubišnog polja, Daruvara, Pakraca, Lipika, Gline, Slavonskog Broda, Cavtata, Gospića i na Velebitu. Postrojba je sudjelovala u provođenju vojnoredarstvenih akcija "Otkos-10", "Maslenica", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja". Tijekom Domovinskog rata ranjeno je četrdeset i tri njena pripadnika, a smrtno su stradali Željko Cindrić (19. srpnja 1991. u Siraču), Ivica Filković (19. srpnja 1991. u Siraču), Dražen Baniček (27. rujna 1991. u Prekopakri-Pakrac), Dubravko Lukačević (8. siječnja 1993. u Bučju), Davor Hegedić (1. svibnja 1995. - akcija "Bljesak"), Saša Rakijaš (4. kolovoza 1995. - akcija "Oluja").
Iz Koprivnice su u toj postrojbi bili: prvi zapovjednik postrojbe Miralem Alečković,te Ivica Jurenec, Mirko Hanžeković, Josip Škorjanec, Đuro Zvonar, Josip Arap, Zlatko Loinjak, Snježan Bartolović, Borislav Matica, Siniša Tot, Miško Sermek, Nenad Hum, Dejan Kirilenko, Darko Vočanec, Ivica Zagorščak, Damir Glatki, Nenad Rehorović, Vlado Telebar, Damir Đurašin, Nedeljko Ambrošić, Boris Kolar, Silvio Kolar, Tihomir Ruk, Branko Vučkovečki, Dejan Martinčić, Dražen Baniček (poginuo), Ivan Mehkek (poginuo), Nenad Balaško (umro), Božidar Jambrešić (poginuo) Goran Vlašiček, Krunoslav Petričević, Damir Halavuk, Mladen Lendvaj (poginuo), Darko Tolić, Pavel Katalenić, Iv
Mojim dragim prijateljima i suborcima koji su položili svoj život za ovu našu Hrvatsku vječna slava i veliko HVALA, bila mi je čast ratovati sa VAMA

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se