Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Kada Dete Treba Da Kaže Ne

25. studeni 2013 ob 00:32 | 52
Jedna od važnih životnih stvari je da po potrebi negirate ili odbijete nešto ukoliko to ne želite. To je svakako bitno da prenesete i na svoje dete jer mu može korisno služiti i pružiti mu veliku pomoć u mnogim situacijama kao i u selidbama. Vrlo često se dešava podjednako i kod dečaka i devojčica da prosto ne umeju da odbiju.

Ovde se svakako ne misli na dete od dve godine koje još uvek ne govori tečno i pravilno (mada i mala deca sve upijaju i pamte), da bi moglo da donese pravu odluku kada će nešto prihvatiti ili odbiti. Ukoliko ga povedete u prodavnicu dečijih igračaka ono svakako neće odbiti ništa što mu ponudite i kupite.

Ovde govorimo o ipak nešto starijoj deci, lepo vaspitanoj koja znaju i naučena su da razmišljaju pozitivno, budu prijatna prema drugima i da ih ne povređuju. Često se dešava da nešto ne žele a ne znaju kako da to ispolje na pravi način.Mozda vam se svide igracke kao sto je Masha

Evo jednog primera: Vaša ćerka ima drugaricu sa kojom je do skoro provodila najveći deo slobodnog vremena, igrajući se, razgovarajući, deleći igračke i sl. Sada su se neke stvari promenile i ona više prosto ne želi da se viđa sa tom drugaricom. Postavlja se pitanje na koji način ona nju da odbije a da pri tom izbegne bilo kakvu neprijatnost. S druge strane ne želi ni da je povredi ukoliko poziv izbegne i ode kod druge devojčice a drugarica to sazna. Vrlo je moguće da Vam se desi i da se majka drugarice obrati za razlog što Vas može dovesti u nelagodnu situaciju. S druge strane ne možete i ne treba prisiljavati dete na tako nešto već ono samo treba da bira društvo. U razgovoru sa detetom možete lako doći do konkretnog razloga izbegavanja određenih osoba. U svakom slučaju ukoliko dete ne želi da se igra sa pojedinom decom koja ga pozivaju par reči je sasvim dovoljno da izgovori a to je pre svega: Hvala na pozivu, ne mogu. Deca nisu dužna da objašnjavaju kao ni Vi ukoliko Vam se obrati neko od roditelja druge dece.

Učenje dece da kažu “Hvala, ne mogu” je sasvim u redu a da pri tom ne moraju dati nikakvo objašnjenje. To je mnogo bolje i pravičnije od toga da od malena učite da dete izmišlja neke razloge i izgovara laži. To nikako nije dobro jer će se kroz život uvek koristiti ovim negativnim stranama gde se čak i može potpuno izgubiti u obmanama i laganju ljudi oko sebe.

_

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se