NEUROZE I PSIHOZE NA 'DRUŠTVU' MOJNETA

14. ožujak 2016 ob 15:46 | 168
Poslije kratkog sna, nakon noćnog druženja sa tipkama i sjećanjima, zavirim na Mojnet. Da prošetam, da vidim tko je što rekao u blogu pričom, pjesmom... svojom ili posuđenom.
Nije me ništa jako privuklo ovoga jutra. Nije me ništa ni jako 'naljutilo'. Zapravo se ne ljutim, samo me preplavi ponekad tuga kada vidim kako se neki simpatični likovi i dobri pisci - blogeri gube u vrtlogu virtualnosti. Zavirim i na društvo. Kratka prepiska.

Crna_Udovica
Sve osobe koje osjecaju potrebu za dominacijom, neurotici su....
Oni osjecaju potrebu da daju savjete i smjernice....a pritom imaju osjecaj snage i dojam da su glavni, da su oni koje drugi postuju i kojima se dive...
Iz tih razloga osjecaju potrebu za dirigiranjem ali imaju i potrebu da pomazu drugima i da im pritjecu u pomoc....ali isto tako se osjecaju ponizenima i agresivnima ako se covjek njima ne obraca....Iza svih tih ponasanja stoji teznja za superiornoscu i dominancijom ...i ona ih cini nenormalinima i nezdravima....

Bjesna_Glista
Da, cime li ih samo privucemo ?! Lepe se na mene ko zunzare na med, valjda vide slobodan duh pokret igru, let,.. Misle da me treba zauzdati da mi treba red...

Crna_Udovica
Ha ha ha....ovo mi se sviđa...)))

Hahahahaha......
Pomislio sam da čitam blog dežurne psihologinje Mime.
Pa sam potražio drugo mišljenje. Nisam stručnjak, ali ovo je poprilično odstupalo od do sada pročitanog štiva na tu temu.
Otvorila mi se na PSIHOportalu Mala škola psihologije.
PSIHOportal
slika 2041393

Psihologinja Gordana Bertović, mr. spec. kliničke psiohlogije i psihoterapeut, piše:
Blaže psihičke smetnje nazivamo NEUROZOM. One su rezultat intrapsihičkih konflikata unutar ličnosti, te se zbog toga javljaju bez vanjskog povoda (iz čista mira). Osoba u pravilu vodi bitke sa samim sobom, uz potpuno sačuvani realitet. Neupadljivog su ponašanja, pa šira okolina najčešće ne primjećuje njihovu težinu. Tipična ponašanja neurotske ličnosti su pojačani oprez, emocionalna nestabilnost i sumnjičavost. Tipična stanja su stalna napetost, anksioznost, smetnje koncentracije, neodlučnost, zabrinutost, tjelesni nemir i fobični strahovi. Sve to osobu ometa i ograničava u svakodnevnom životnom funkcioniranju (ono što realno mogu, zbog straha ne mogu, a u vlastitoj koži im je tijesno i neudobno). Često je prisutno sniženo samopouzdanje, zatim znaci potištenosti i depresije, te unutarnji nemir i napetost (anksioznost). Smetnje se uspješno liječe klasičnom psihoterapijom (individualnom ili grupnom).

Autorica u nastavku opiše i psihozu i na kraju precizno definira razliku:
Dakle glavna razlika između neuroza i psihoza je u tome što neuroze nemaju gubitak realiteta, dakle uvijek posjeduju svjesnost i kritičnost o sebi i i o životu oko sebe. Zatim, razlika je vidljiva u intenzitetu i učestalosti simptoma (npr. depresije ili anksioznosti), te u modulaciji emocija prilikom kontakta (emocija odgovara vanjskom podražaju).
Kod psihoza često zbog bolesti dolazi do propadanja ličnosti (nekad su mogući i kognitivni deficit), a socijalno i radno funkcioniranje je bitno umanjeno nekada čak i potpuno onesposobljeno (što nije slučaj kod neuroza).


Nisam provjeravao autoricu, bilo mi je dovoljno to, da se njezini navodi ne kose sa onim, što mi je na tu temu ostalo u sjećanju.
Jasno mi je da sam pomalo 'neurotičan'. Tko nije, ako je osjećajan?
Ali ja ne nalazim sebe u opisu neurotske ličnosti! Ono malo mene što je neurotičar – ni ono malo mene nije izgubilo smisao za realitet. Emocije su mi pretežito u skladu sa vanjskim podražajima.

Pojasnila mi je autorica puno, dobrodošla škola psihologije! Pa ipak - da osjetim potrebu da mi pomogne neki psiholog, ne bih se njoj obratio. U njezinom članku ima previše gramatičkih grešaka i nespretne uporabe jezika (govori o neurozi i psihozi kao da su osobe, a ne diagnoze, imenice i pridjevi nisu usklađeni...).
Plašio bih se, da neće primjetiti neke nijanse moje 'neuroze', da će na moju nevolju gledati sa nekom sporednom vijugom svoga stručnoga mozga, da neće biti čovjek.
Ovu internetsku 'pomoć' mi je pružila sasvim dobro.
Nekako sam 'pročitao' da će mi i dalje pomoći noći sa prstima na tipkovnici i mozgom na pašnjacima života.
Ništa novo.
Nije blog sa posvetom, nije prozivka, samo moje misli i izguglani članak. Jeka na vaš kratki dijalog na 'društvu' Mojneta.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se