SAMO JOŠ JEDAN DAN ILI NEŠTO VIŠE?

24. kolovoz 2016 ob 14:26 | 103
Otvoreno, 23.08.2016
slika 2106389

Da nisam sinoć gledao emisiju Otvoreno, ne bih ni znao da postoji.
EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA.
Emisija mi je otkrila puno novosti.

Kao prvo, Kolindu u izdanju koje dolikuje jednoj predsjednici. Mislim na styling. Samo tako dalje, elegantno, sa stilom, brava Kolinda!
slika 2106390

Kao drugo - upoznao sam nešto od novije hrvatske povijesti kroz kratke životopise laureata. To došljaku uvijek dobro dođe...

Kao treće - u glavama ništa novo. Evo glava:

U Dubrovniku prof. dr. sc. Ivo Banac, povijesničar i publicist.
U Zagrebu doc. dr. sc. Hrvoje Klasić, filozofski fakultet u Zagrebu.
U 'mojoj' Ljubljani Jože Dežman, predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta.
U studiu Domagoj Novokmet.
Pred televizorom Kermit, slovenski umirovljenik sa Lošinja, namčor...

Prepisao sam kako su titlovani gosti. Nedosljedno, mislim da kod Klasića nije trebalo napisati filozofski falultet u Zagrebu, jer nije iznosio stavove fakulteta već svoje osobne misli o jednoj povjesnoj, ali i uvijek aktualnoj temi. 'Moj' Dežman pak nema doktorat, ali je zanimljiva i jako kontroverzna figura, i to ne samo kao predsjednik neke vladne komisije, pa dodajem link na njegov blogerski profil:
Jože Dežman profil

U balkanskim tikvama ništa novo, ni ono malo prepucananja Banca i Klasiča me nije probudilo iz polusna, do jedne bitne misli, oko koje su se složili. Pozor! Obojica su našli totalitarne i autoritarne mrlje na zapadnim demokracijama. Sve bivše kolonialne i neokolonialne sile su učinile premnoge zločine. Ne doma, ne na kućnom pragu svojih finih zemalja (bar ne u zadnje vrijeme, Banjac tu spominje čak i francusku revoluciju od prije dva stoljeća....), već u bivšim kolonijama ili u svojim interesnim sferama. Žrtve su bili neki manjevrijedni ''ljudi'', kojima su gospodari svijeta ukrali identitet i mogućnost prirodnog razvoja društva...

Da još malo kopam po povijesti društvenih odnosa, lako bih to povezao sa terorizmom sadašnjice, pa sa Židovima, Srbima i Romima Jasenovca... pa... nema kraja. Čovjek čovjeku nikada nije bio Čovjek.

U tim mislima mi je prošao zadnji sat Europskog dana....................
Dijelim to sa nekima tamo negdje, kojima to možda još nešto znači.
Možda bih trebao dodati u Kermitov profil jednu malu sitnicu.
Taj moj najbolji prijatelj je i nekakav živi fosil. Fosil bez titula, bez glasa koji bi se čuo dalje od jeke ćoraka, s kojima ponekad pokuša probuditi uspavano društvo.

Komentari 1

moraš se , ako želiš komentirati
andjeo01
andjeo01prije 7 mjeseci

interesantno...

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se