Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Elektroničko poslovanje

17. listopad 2010 ob 22:44 | 35
Pod elektroničkim poslovanjem podrazumijevamo sve aktivnosti koje poduzimaju pravne ili fizičke osobe radi razmjene dobara ili usluga, koristeći pritom računala i suvremene komunikacijske tehnologije. Primjena elektroničkog poslovanja podrazumijeva takav preustroj i unaprjeđnje poslovnih procesa koji će omogućiti najbolje korištenje suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.
Razmjenu dobara ili usluga prati razmjena informacija, najčešće putem elektroničkih transakcija normiranog sadržaja i značenja. Veliki dio elektroničkog poslovanja čini elektroničko trgovanje. E poslovanje nužan je preduvjet za sudjelovanje hrvatskog gospodarstva na globalnim tržištima kroz ponudu hrvatskih roba i usluga s proširenom mogućnošću nabave proizvoda i usluga sa svjetskog tržišta. Inovacijom i ubrzanjem poslovnih procesa smanjuju se troškovi i povećava efikasnost. E poslovanje je infrastruktura za kvalitetnije praćenje uporabe proizvoda i usluga, podizanje kvalitete te povećanje zadovoljstva kupaca. Elektroničko poslovanje u tvrtkama predstavlja radnu okolinu u kojoj se lakše razvija i upravlja znanjem te povećava kreativnost i inovacija.

Što je to e-Račun?
Slanje i primanje računa osnova je poslovanja svakog poduzeća i javne uprave. Račun je najraširenija isprava koja svakodnevno zahtjeva naporan rad velikog broja ljudi, zahtjeva puno papirologije te time uzrokuje visoke troškove i oduzima puno vremena. Internetski račun ili e-Račun je identična isprava koja kao kanal komunikacije koristi sveprisutni Internet. Usluga e-Račun je namijenjena korisnicima internetskog bankarstva jer je riječ o korisnicima koji su skloni korištenju Internetskog bankarstva, budući da je internetsko bankarstvo pouzdano i dobro poznato sučelje te jer je efikasno riješen problem sigurne elektroničke komunikacije. E-Račun zamjenjuje klasičan račun i klasičnu uplatnicu s elektronički potpisanim PDF računom i e-Uplatnicom. U svakodnevnom poslovanju tvrtke, izdavatelji računa u različitim ciklusima pripremaju račune za korisnike svojih usluga. Po završenom obračunu, računi se ispisuju, kuvertiraju, pripremaju za dostavu, dostavljaju korisniku. Svaka od navedenih etapa ima jednu zajedničku karakteristiku – ona košta. S druge strane, jedan od ciljeva svakog racionalnog poslovnog sustava je optimizacija operativnih troškova, a da se pri tome ne ugrozi efikasnost poslovnog sustava.
Korištenjem e-Računa, tvrtke izdavatelji računa mogu znatno smanjiti operativni troškovi poput potrošnog materijala (papir, kuverte, toneri…), amortizacije osnovnih sredstava (printera, kuvertirki, …) te troškovi zaposlenika. Osim toga, jedan ugovor vrijedi za suradnju sa svim bankama, za uključivanje u sustav nisu potrebne kapitalne investicije, značajno se poboljšava naplata potraživanja, postiže se veća učinkovitost obrade uplata, broj reklamacije korisnika svodi se na minimum, smanjuju se operativni troškovi u procesima kreiranja, pripreme i dostave računa.

Da li je e-Račun usklađn s hrvatskim propisima?
Da, u cijelosti.
• Zakonom o elektroničkom potpisu
• Zakonom o elektroničkoj ispravi
• Zakonom o elektroničkoj trgovini
• Strategijom razvitka elektroničkog poslovanja u RH
• Zakonom o računovodstvu
• Zakonom o PDV-u


Dakle, želite li postupiti brzo, inteligentno i pri tome uštedjeti?

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se