Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Štedljiva gradnja – vizija budućnosti

06. ožujak 2012 ob 16:36 | 237
slika 954295
Kako uštedjeti u tradicionalno građenoj kući
U postojećim građevinama koje su građene na tradicionalan način, bez upotrebe štedljvih elemenata, moguće je uštedjeti na više načina. Ukupna potrošnja raznih vrsta energije može se smanjiti za najmanje 20 posto. Budući da se u kućanstvima oko 70 posto energije troši na zagrijavanje prostora, a 15 posto za rasvjetu, prvi korak mogao bi biti da obične žarulje zamijenimo sve popularnijim štedljivim jer troše pet puta manje struje. Moguća je i dodatna toplotna izolacija pomoću cigle s trostruko većom toplotnom izolacijom. Ušteda vode moguća je pomoću sustava za prikupljanje i korištenje kišnice. Automatizacija je još jedna pogodnost. Postoje pećnice koje reguliraju temperaturu pečenja, žaluzine koje se prilagođavaju jačini sunca, perilice rublja koje peru ekonomičnije.

Tipovi štedljivih kuća
Obiteljska kuća građena klasičnim materijalima najšeće je toplinski loše izolirana i troši od 150 do 250 Kwh/m2 godišnje. Niskoenergetska kuća, koja najveći dio energije proizvodi sunčevim zračenjem, troši od 100 m2 troši oko 90 kn mjesečno za grijanje i hlađenje. Za razliku od klasične gradnje, za zagrijavanje koristi svega 40 kWh/m2 godišnje ili 2,7 litre loživog ulja pa se naziva i trolitarskom kućom. Uz dodatne investicije kao što su ventilacijski sustav za recirkulaciju zraka, toplinska izolacija i fotonaponske ćelije takva se kuća može pretvoriti u tzv. pasivnu koja za grijanje i hlađenje troši 15 Kwh/m2/godišnje ili svega 1 litru lož ulja/ m2.

Što je Pasivna ili Sunčana kuća?

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se