Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

BOJNA OPREMA-BORBA PROTIV ZLOGA 3.DIO

22. srpanj 2010 ob 23:04 | 756

"UZMITE I KACIGU SPASENJA"
Kaciga je dio koji čuva našu glavu, odnosno naše misli. Spasenje je najvažnija utvrda koju trebamo braniti. Pavao nas uči da se duhovna borba vodi u našim mislima.
Đavao u našim mislima pokušava izgraditi utvrde tj. laži po kojima ćemo živjeti. On silno voli naša mudrovanja. Koliki danas ljudi mudruju kako su pametniji od Crkve i kako im crkva ne treba, da ne govorimo o drugim biblijskim istinama. Uvjeravanje je metoda koju je Sotona primjenio s Evom i koja je još i danas najuspješnija metoda. Prečesto popuštamo pred uvjeravanjima koja nam izgledaju logična, a zaboravljamo da mnogo toga što je logično nikako ne mora biti istinito. Zli duhovi pokušavaju usmjeravati naše oči da gledamo nešto što će nas odvući u grijeh. Isto tako pokušavaju nas podsjećati na užitke tijela koje smo imali, a koji su bili grješni. Zli nas duhovi nagovaraju da postanemo bogati, da svoju sigurnost položimo u materijalna dobra kako ne bismo morali ovisiti o drugima, a pogotovo ne ovisiti o Bogu. Neovisnost stvara oholost i ponos koji su dva najveća zla. Pavao nam točno sugerira što bi trebao biti sadržaj naših misli.
Fil. 4, 8.
Spasenje možemo čuvati ako čuvamo svoje misli. Đavlova snaga uvelike ovisi o tome koliko mu u svojim mislima damo prostora. Kad netko, primjerice, pati od osjećaja odbačenosti, Đavao će svaku moguću situaciju pokušati iskoristiti da te negativne osjećaje poveća. Ako se nađete u situaciji da s nekim razgovarate i želite se toj osobi povjeriti ili je želite nešto važno zamoliti, a vidite da ona ne sluša što vi govorite, vi se osjećate odbačenima. Nakon toga vas zloduh pokušava prisjetiti i drugih sličnih situacija i tako vaš osjećaj raste da potpuno preuzme kontrolu nad vama i uvede vas u stanje depresije. Na vama je da se odlučite drugačije razmišljati i to prije nego lavina krene. Tako počinje borba uvjeravanja u našim mislima.

"I MAČ DUHA, TO JEST RIJEČ BOŽJU"
Postoji nevjerojatna snaga u citiranju Božje riječi. Kad Đavao napada sa svojim lažima i misaonim podvalama, a naročito kad nas pokušava zastrašiti, ništa nije toliko močno kao glasno izgovaranje riječi Svetoga pisma. Proklamacija riječi važna je u svakoj religiji. Đavao itekako koristi te metode. Muslimani su zauzeli mnoge teritorije, tako da je hodža svakodnevno više puta proklamirao riječi Kur'ana. Kršćanska proklamacija svela se na zvonjavu crkvenih zvona. Možete promatrati koliko su obična zvona- koja one koji ih slušaju svjesno i podsvjesno podsjećaju na Boga- povezana s vjerom određenog mjesta. Znamo koliko je važno da u liturgiji i sakramentima ono što se izgovara bude izgovoreno jasno i razumljivo. Đavao dršće pred onima koji poznaju vjerske istine, a posebno Božju riječ zapisanu u Svetom pismu. Kad on dolazi sa svojim lažima, jedina je mogućnost da mu se suprotstavimo riječima istine. Proklamiranje ili glasno izgovaranje pojedinih dijelova Svetog pisima ima nevjerojatan učinak na slušatelje, pogotovo ako te riječi izgovara osoba koja zaista u njih vjeruje. Pavao kaže da vjera dolazi od slušanja Božje riječi. Konačno, svijet je po toj istoj riječi stvoren. Riječ je sam Krist i ako se prepustimo nadahnuću Duha Svetoga da prave riječi izgovaramo u pravo vrijeme, zaista ćemo imati oštar dvosjekli mač u svojim rukama.

"SVAKOVRSNOM SE MOLITVOM I PROŠNJOM U SVAKOJ PRIGODI U DUHU MOLITE"
Pavao nas potiče na neprestanu suradnju sa Duhom Svetim. Budimo svjesni da se vodi rat između Božjih i palih anđela. Uloga Duha Svetoga nije da se bori protiv zlih duhova izravno jer bi bitka već davno završila, nego je Njegova uloga da nama pomaže u borbi u kojoj svojom vjerom dajemo snagu anđelima koji se bore na našoj strani. Posebno je važno ne moliti svojom snagom, već dopustiti Duhu da nas nadahnjuje za koga i na koji način moliti. Naša molitva trebala bi biti svakovrsna u smislu da budemo spremni poslušati konkretna nadahnuća Duha i u svakoj pojedinoj situaciji upotrijebiti molitvu koja će u toj situaciji donijeti najbolji rezultat.

"BDIJTE SA SVOM USTRAJNOŠĆU I MOLITVOM ZA SVE SVETE"
Svaka se borba vodi do pobjede. Za mnoge borbe potrebna je ustrajnost. Postoje zla oko kojih se angažirala velika i moćna skupina zlih duhova i potrebna je zajednička ustrajna molitva mnogih svetih kako bi im se uspješno suprotstavilo i kako bi vojska anđela nadjačala vojsku zlih duhova. Za mnoge borbe trebamo pomoć drugih vjernika. Isto tako, drugi trebaju našu pomoć. Pavao nas hrabri da poput njega nikada ne odustanemo od molitve za druge. Kad smo jednom ušli u duhovnu borbu i kad smo naučili prepoznavati njezine zakonitosti, Duh će nas Sveti sve više i više upućivati odnosno učiti kako da budemo još učinkovitiji.
Rim. 8, 26. "JEDNAKO I DUH PRITJEČE U POMOĆ NAŠOJ SLABOSTI, JER MI NE ZNAMO ŠTO DA MOLIMO KAKO TREBA, AL SAM DUH POSREDUJE ZA NAS NEIZRECIVIM UZDISAJIMA."
Dakle, bez aktivne suradnje sa Duhom Svetim možemo odlomak iz Pavlove poslanice Efežanima i nama jednostavno skratiti i konstatirati "jer mi se ne borimo!"

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se