Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Grupa Gregorijan...

07. ožujak 2011 ob 13:10 | 1578
Ako se spremate na koncert grupe Gregorian ne očekujte kršćanski gregorijanski koral, već naprotiv... Evo zašto:

Gregorian je grupa koja ne izvodi crkvenu glazbu. Kostimografija im je nalik na monašku, ali naravno oni to nisu. Neke spotove snimaju u crkvama i samostanima kakvih po Europi ima, ali to su samostani – muzeji. Aktivni monasi im sigurno ne bi ustupili sakralni prostor za izvođenje takve glazbe. Već sam plakat najavljuje tko dolazi.I naziv albuma i koncerta The dark side of the chant ( Mračna strana gregorijanskog pjevanja) govori za sebe. U repertoaru su im pop i rock pjesme koje su preoblikovane u njihov specifični stil. Neke od tih pjesama su one izrazito sotonističkih grupa, naslova i tema.

Evo što je napisala novinarka Maja Jurišić u svom članku na dalje.com o njihovom prošlom nastupu u Zagrebu:

Ravno u nebo odvela je skupina Gregorian zagrebačku publiku svojom izvedbom Led Zeppelinove pjesme 'Stairway to heaven'....

A grupa Led Zeppelin izvodi sotonostičku glazbu, pjesma Stairway to heaven (Sporedni put u Raj ) obrnuto slušana, od natrag prema naprijed otkriva sotonistički kod. O sotonističkim sastavima i naslovima pjesama možete naći u knjizi Rock glazba i sotonizam izdane 1998 koju je napisao Anto Bobaš. Ali u njoj nema spomena o grupi Gregorian jer još nije djelovala. U istoj knjizi navedeno je:

Drugi vatikanski sabor u konstituciji Sacrosanctum concilium posebnu pozornost posvećuje liturgijskoj glazbi te u VI. poglavlju kaže „Sveta će glazba dakle biti to svetija što se tješnje povrže s liturgijskim činom, bilo da ugodnije izrazi molitvu, bilo da promiće jednodušnost, bilo da svete obrede obogati većom svečanošću. A Crkva odobrava i u Božju službu pripušta sve oblike prave umjetnosti, obdarene posebnim svojstvima“ (SC 59).

Koji bi to bili oblici kada je riječ o pastoralnom radu i teološkoj refleksiji? Dakako, prije svega se misli na gregorijanski koral u svojim različitim tonalitetima, zatim musica sacra stvarana za orgulje i druge instrumenta dopuštene u sakralnim prostorima; i, nakraju, liturgijsko – religiozno narodno pjevanje.

U istoj knjizi nalazimo tumačenje znaka ispruženih vanjskih prstiju (kažiprsta i malog prsta) koji označava pozdrav Gospodaru tame, odnosno pozdrav Rogonji. U biblijskoj knjizi Mudrih izreka kaže se: “Nevaljalac i opak čovjek hodi s lažljivim ustima; namiguje očima, lupka nogama, POKAZUJE PRSTIMA.” (Izr, 6, 12-13). Taj znak “MANO CORNUTA” poznat je pod imenima kao: Đavolja trijada, rogati đavao, dvorogi pozdrav, pozdrav rogatog đavola.

U niže navedenom članku Slobodne Dalmacije možete nači podatak: Njihova je glazbena interpretacija prisutna u blockbusterima „Harry Potter“, „Gospodar prstenova“, „Ratovi zvijezda“ i dr.

Za grupu se navodi da je njemačka ali to je radi mjesta djelovanja njihove matične kuće. Članovi su uglavnom Englezi.

U članku Slobodne Dalmacije navodi se slijedeće: U svibnju prošle godine, u povodu posjeta Pape Benedikta XVI Izraelu, skupina Gregorian nastupila je na koncertu pomirenja u antičkom rimskom amfiteatru Beit She'an,

Nije poznato s kojim repertoarom... Dakle grupa koja pokazuje sotonske znakove, izvodi pjesme za koje se zna da su sotonskog sadržaja nikako ne pjeva katolički gregorijanski koral.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se