Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Kad bi grijesi bili kamenje

15. srpanj 2010 ob 14:22 | 49Dvije žene dođoše svetom i nadaleko poznatom mudracu po savjet za duhovni život.

Prva je mislila da je velika grješnica.

Na početku braka prevarila je muža. Nije mogla zaboraviti taj grijeh, iako se kasnije besprijekorno ponašala. Štoviše, savjest joj nikako nije dala mira.

Druga je žena uvijek živjela po zakonu, osjećala se u svemu pravednom i uvijek je uživala duševni mir.

Mudrac ih pozove da obje ispripovjede svoj život.

Prva je u suzama ispripovjedila svoj veliki grijeh. Jecajući je rekla da za nju ne može biti oproštenja jer je mnogo sagriješila.

Druga je žena rekla da nema ništa posebno ispripovjedati.

Sveti se čovjek okrene prvoj ženi i reče joj: "Idi, kćeri, potraži najveći kamen koji možeš podići i donesi ga ovamo."

Zatim se okrene drugoj i reče: "Donesi mi toliko malih kamenčića koliko ti može stati u pregaču."

Obje žene požuriše izvršiti mudračev nalog. Prva je donijela velik kamen, druga je dovukla veliku vreću punu kamenčića. Mudrac ih pogleda, a onda reče: "Sada odnesite kamenje onamo odakle ste ga uzele i to svaki kamen na njegovo prijašnje mjesto. Zatim se vratite."

Žene su pažljivo izvršavale mudračev nalog. Prva je lako našla mjesto odakle je uzela kamen i tamo ga je ostavila. Druga je, međutim, uzalud obilazila naokolo nastojeći se prisjetiti odakle je uzela svoje kamenčiće. Bilo joj je nemoguće izvršiti zadaću pa se nesretna vratila s vrećom punom kamenčića.

Sveti se čovjek nasmiješio i rekao: "Isto se događa s grijesima. Ti", reče okrenuvši se prema prvoj ženi, "lako si vratila svoj kamen na njegovo mjesto jer si znala gdje si ga uzela. Priznala si svoj grijeh, ponizno si saslušala ukore mnogih ljudi i vlastite savjesti i pokajanjem si sve popravila. Ti, pak", reče drugoj ženi, "ne znaš odakle si uzela svoje kamenčiće, kao što se nisi mogla sjetiti svojih malih grijeha. Možda si i ti osudila tuđe velike grijehe, ali zaplela si se u vlastite jer ih nisi znala prepoznati."

B. Ferrero

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se