Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Kakav napitak treba ponuditi deci

09. siječanj 2013 ob 19:07 | 31
Mnogo puta čak i iskusni roditelji čude se velikoj žeđi koju jedno dete oseća ne samo u toplim letnjim mesecima. Dečji lekari imaju dobro objašnjenje za ovu pojavu: što je dete mlađe, utoliko je veća njegova potreba za tečnošću u poređenju sa njegovom telesnom težinom. Na kilogram telesne težine jednom malom detetu potrebno je tri puta više tečnosti nego odraslom čoveku.
slika 1450176


To najpre zavisi od razmene materija u dečjem organizmu i pokretljivosti samoga deteta. Dok mnogi odrasli veći deo dana provode sedeći, deca u vreme toplih i lepih dana većinom stoje ili se spremaju za »pokret«. To podjednako važi za dete koje puzi, ali i za mališane koji se zabavljaju svojim triciklom ili zahuktale dvanaestogodišnjake na brzom biciklu.

Otprilike polovina dnevnih potreba za tečnošću u životu jednog deteta pokriva se raznim napicima i ne postoji nikakav razlog da se žednom detetu uskrate pogodni i zdravi napici. Međutim, većina napitaka koji se mogu naći u prodaji, prema mišljenju dečjih lekara, nisu podesni, jer sadrže previše šećera i drugih hranljivih materija. Na primer, roditeljima je poznato, da sve limunade sadrže najmanje 7% šećera. Kola napici mogu da sadrže i do 13% šećera. Prema tome kad neko popije jedan litar kole, on uzme i do 130 g šećera. To bi se otprilike moglo uporediti sa neumerenošću nekog odraslog čoveka koji bi umesto jedne kocke šećera stavio pet do šest kocki u svoju šolju kafe.

Za gašenje žeđi dečji lekari preporučuju razređene voćne sokove (voda i voćni sok u odnosu 1: 1) , zatim voćne čajeve ili čajeve od lekovitog bilja, hladan čaj sa šećerom ili limunom ili blago zaslađenu limunadu. Podesni su i osvežavajući napici koji donose malo kalorija. Ako se već opredeljuju za takav napitak roditelji uvek moraju da vode računa o sadržaju koji je prikazan na etiketi. Ako se pojave napici sa natpisom »bez šećera« oni istovremeno moraju imati i malo kalorija. Osvežavajući napici koji su zaslađeni nekom zamenom za šećer, praktično ne sadrže nikakav šećer, ali sredstvo za zaslađivanje oslobađa isto toliko kalorija kao šećer.

Mleko prema mišljenju dečjih lekara ne sme se smatrati celodnevnim napitkom, već samo napitkom koji se uzima između obroka. Mleko je namirnica i zato nije podesna za gašenje žeđi. Dečji lekari su izričito protiv već duboko ukorenjene rđave navike nošenja i upotrebe naročitih bočica punih tečnosti namenjene deci. Mnoga deca snabdevena takvim bocama trče okolo i iz njih stalno piju preterano zaslađene čajeve, voćne sokove ili slične napitke.

Dečji lekari veoma naglašavaju da je neprekidno unošenje slatkih napitaka veoma štetno jer pospešuje kvarenje zuba, opterećuje srce i krvotok, bubrege tera na preterani

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se