Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Zima i deca

27. siječanj 2014 ob 16:50 | 77
Zima polako, ali nezadrživo osvaja naše ulice. Kaputi, šalovi, kape i čizme već su izvađeni iz ormana. U sobama ponegde pucketa prijatna vatra, negde se greju centralnim grejanjem ili termoakumulacionim pećima. Boroa protiv hladnoće sve više postaje deo svakodnevnog živoga. U vašim razredima, draga deco, mnogi vašn drugovi i drugarnce izostaju iz škole zoog nazeba, gripa, angine, bronhitisa ili zapaljenja pluća. Da li ste razmišljali o tome da vi sami svojim ponašanjem možete mnogo doprineti svom dobrom zdravlju?

Pre nekoliko dana Marko je u pratnji svoje mame stigao u moju ordinaciju. Kada ga je mama oslobodila šala, kape i kaputića, primetila sam da su mu obrazi neobično crveni, a oči veoma sjajne. Bilo mi je sve jasno imao je visoku temperaturu. Posle pregleda ustanovila sam da Marko ima anginu teško zapaljenje grla. Nisam mogla ništa drugo nego da preduzmem lečenje omrznutim injekcijama. Prema onome što mi je kasnije otkrila njegova mama, Marko je delimično i sam kriv za svoju bolest. Naime, prethodnog dana dugo se igrao sa svojim drugovima, ali slabo obučen. Jak vetar koji je tog dana duvao i hladnoća učinili su svoje i Marko se razboleo.
_
xxxx


Nevena je veoma radoznala i zato voli da sazna kolika je dubina svake bare pored koje prođe na putu do svoje škole. Tako je tog jutra izmerivši dubinu nekoliko bara ustanovila da njene čizme propuštaju vodu i da su joj noge mokre. Nije imala hrabrosti da zamoli učiteljicu da je pusti da ode kući i promeni obuću. Tako je za sve vreme nastave sedela u klupi potpuno mokrih nogu. Da li treba da vam kažem da se razbolela? Morala je da leži u krevetu čitavih sedam dana i pije gorke lekove.

Slađana je na jedan poseban način dospela do moje ordinacije. Njena najbolja drugarica Ivana iznenada se razbolela. Odjednom se osetila strašno usamljenom jer u razredu nije imala nikoga sa kim je tako lepo mogla da razmeni svoje misli, da se našali, ali i vrlo ozbiljno razgovara. Zato je tog popodneva odlučila da poseti Ivanu. Ivana se veoma obradovala poseti, lepo su pričale i zajedno provele čitav sat. Ali, sutra ujutro ni Slađana nije mogla da pođe u školu. Dobila je grip od Ivane! Mogla bih vam tako dugo pričati o svojim malim posetiocima o bolesnicima o deci koja su sama izazvala svoju bolest.

Zar je zaista teško obući toplu odeću, ili paziti da noge budu uvek suve? Pozovimo našeg dobrog, ali sada bolesnog druga ili drugaricu telefonom i kažimo mu koliko nam nedostaje. Ako nema telefon, napišimo mu pisamce i naš bolesni drug biće radostan. Ne odlazimo u posete tamo gde postoji opasnost da i sami primimo zarazu. Nemojte zaboraviti da često provetravate svoju sobu da vazduh u njoj uvek bude svež i prijatan. Grejanje ne treba da bude toliko jako da vam se znoj sliva s lica. Kad izlazite, makar samo za jedan trenutak, u hladnije prostorije, obucite se toplije. Ako ste žedni, pijte. Vodu koja je desetak minuta odstojala u toploj prostoriji.

Još nešto veoma važno treba da zapamtite. Kijati i kašljati jedan drugom u lice nije u skladu sa pravilima lepog ponašanja, a što je još važnije nije ni zdravo. Odmaknite se malo u stranu od druge dece, stavite maramicu na nos i usta pa onda kinite ili se nakašljite. Dobro je ako u takvim prilikama upotrebite maramicu od papira koju ćete posle pažljivo odložiti u korpu za otpatke.

Verujem da su vam sve ovo, a možda i mnogo više, govorili i savetovali vaši roditelji i učitelji. Možda baš tada niste bili raspoloženi da slušate, pa su tako korisni saveti bili uzalud izrečeni. Nadam se da se ovoga puta tako nešto neće ponoviti. Poslušajte, jer zašto da budete bolesni, ako se bolest može izbeći?

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.




trajni link



Prijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti me



Zaboravljena lozinka Registriraj se