Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Kako je MSan pokrao Vukovar uz pomoć gradonačelnika

10. studeni 2010 ob 18:37 | 460

Tvrtka M San nekretnine d.o.o. zaključila je 24. ožujka 2009. godine Ugovor o kupoprodaji nekretnina s tvrtkom Vukovarska gospodarska zona d.o.o. Prema čl. 8 Ugovora, obaveze kupca bile su realizacija investicije u iznosu od cca 70 milijuna kuna do kraja 2009. godine, odnosno kao dio ukupne investicije u iznosu od 130 milijuna kuna do kraja kalendarske 2014. godine. Sukladno navedenome kupac je bio obvezan poduzeti sve potrebne mjere kako bi u roku od 6 mjeseci od dana isplate kupoprodajne cijene u cijelosti pribavio potvrdu glavnog projekta, a najkasnije u roku od 12 mjeseci završiti s gradnjom objekta u kojem će obavljati djelatnost. Nakon toga u roku od tri godine trebao je pribaviti uporabnu dozvolu. Također, do kraja 2009. godine morao je zaposliti 50 radnika, do kraja 2014. godine još 70 radnika, odnosno ukupno 120.
Budući da kupac M San nije ispunio svoje obveze te sukladno članku 9. koji nalaže raskidanje Ugovora ukoliko dođe do neispunjenja uvjeta ili proteka rokova, gradonačelnik Željko Sabo tada kao skupština tvrtke Vukovarska gospodarska zona d.o.o., koju je tada ostavio bez uprave, bio je dužan 1. siječnja 2010. raskinuti Ugovor o kupoprodaji nekretnina.
U slučaju raskida Ugovora zbog povrede Ugovora od strane kupca, tvrtke M San, isti je prodavatelju, tvrtci Vukovarska gospodarska zona d.o.o., u obvezi isplatiti iznos od cca. 21 milijuna kn. Iznos od gotovo 21 milijun kuna razlika je u cijeni između povlaštene kupoprodajne cijene određene Ugovorom i tržišne cijene. Naime, trgovačko društvo Vukovarska gospodarska zona d.o.o. u ožujku 2009. godine zatražilo je procjenu vrijednosti građevinskog zemljišta na k.č. 395/29, k.č. 395/67, k.č. 395/32 i k.č. 7149/3 k.o. Vukovar. Vještačenje je izvela ovlaštena sudska vještakinja Viktorija Belec. Ukupna veličina prodanih k.č. iznosi 51.607 m2. Prema tržišnoj vrijednosti, m2 iznosi 412,50 kn, a natječajem je m2 iste nekretnine bio prodan po 7,40 kn. Dakle, procijenjena vrijednost prodanih nekretnina ukupno iznosi 21.287.887,50 kn, dok su iste prodane za 381.891,00 kn, odnosno 20.905.996,50 kn manje koliko bi morali platiti naknadu štete da je gradonačelnik raskinuo Ugovor što je mogao učiniti bez otegotnih okolnosti jer predmetni Ugovor ima snagu ovršne isprave (čl. 11. Ugovora).
Gradonačelnik Sabo to nije učinio čime je nanio ogromnu financijsku štetu gradskoj tvrtki, odnosno ostvario protupravnu imovinsku korist za tvrtku kupca. Moguće je zaključiti da je gradonačelnik Sabo koji se vrlo dobro upoznao s ugovorima i dokumentacijom tvrtke Vukovarska gospodarska zona d.o.o., a što mu je bio prioritet nakon preuzimanja vlasti, dobro znao u kakvom položaju će se naći tvrtka M San nekretnine d.o.o. ukoliko neishoduje građevinsku dozvolu, jednako tako može se posumnjati da je imao osobni interes u pogodovanju toj tvrtki izbjegavanjem raskida ugovora i naplate odštete. Ovoj sumnji u prilog ide i činjenica da s tvrtkom M San nekretnine d.o.o. nije zaključio niti aneks ugovoru kojim bi se utvrdili razlozi neispunjenja ugovora kao i buduća prava i obveze.
Svojim postupcima gradonačelnik Sabo nanio je štetu gradu Vukovaru u iznosu nerealizirane investicije 70-130 milijuna kn i 50-120 zaposlenih, odnosno najmanje 21 milijuna kn koliko iznosi naknada štete za nerealiziranu investiciju. Budući da je tvrtka M San nekretnine d.o.o. u vlasništvu nekretnine u mogućnosti je prodati kupljene nekretnine i to po cijeni utvrđenoj vještačenjem, ali i daleko višoj tržišnoj.
U kuloarskim se pričama mogu čuti neosnovani izgovori da Ugovor nije ispoštovan od strane Vukovarske gospodarske zone d.o.o. Navodno, i oni se pozivaju na čl. 8 prema kojem je u roku od šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora Vukovarska gospodarska zona d.o.o. dužna izgraditi osnovnu infrastrukturu sa svim instalacijama (cesta, voda, struja, telefon). Također, Vukovarska gospodarska zona d.o.o. dužna je u neodređenom vremenskom roku obnoviti željezničke kolosjeke do nekretnina i na samim nekretninama. Budući da smo se sami uvjerili u postojanje spomenute infrastrukture, ali i kolosjeka čija se "obnova" svodi na možda nekoliko dana rada u obliku čišćenja od korova i šuta, prilažemo fotografije koje dokazuju neosnovanost izgovora.
Između ostaloga, o spornoj obnovi kolosjeka upitali smo i Srđana Milakovića koji je sada skupština Gospodarske zone d.o.o. te nam je dao podatak kako je obnova procjenjena na 3,7 milijuna kuna. Takva je situacija vrlo nejasna jer zašto bi Gospodarska zona d.o.o. prodala zemlju za 381.891,00 kuna da bi potom u nju morala investirati 3,7 milijuna kuna.
Gradonačelnik Sabo smjenio je prethodnu upravu tvrtke Vukovarska gospodarska zona d.o.o. zbog navodnih zlouporaba položaja i netransparentnosti zbog kojih je podnio i kaznenu prijavu protiv uprave i nekih članova nadzornog odbora i uprave grada Vukovara. Da je u cilju imao ostvarenje interesa građana grada Vukovara, odnosno rast i razvoj najznačajnije gradske tvrtke, povećao bi broj članova uprave te tvrtke i postrožio uvjete za izbor članova uprave, a prema tome povećao i ovlasti novoj profesionalnijoj i transparetnijoj upravi. Naprotiv, učino je sve suprotno; protuzakonitim radnjama onemogućio je imenovanje nove uprave i omogućio prenos ovlasti uprave na sebe. Što za posljedicu ima devetomjesečnu blokadu rada Gospodarske zone d.o.o. i odustajanje investitora od kojih ne potražuje naknadu štete u iznosu od 21 milijun kn.
Sadašnji direktor Gospodarske zone d.o.o. Dragan Njegić nije nam mogao dati kompletne informacije o trenutnom stanju jer tek namjerava organizirati sastanak na kojem će se ustanoviti postoji li još interes kod M Sana i koji su daljnji koraci. Također, Njegić drži kako je svakako u interesu Vukovara nastavak suradnje s M Sanom jer je riječ o velikoj investiciji koja bi Vukovaru donijela znatan gospodarski napredak.
Predsjednik nadzornog odbora Goran Bošnjak nije želio komentirati situaciju s M Sanom jer, kako kaže, „nije u tijeku“. Navodno ga direktor nije obavijestio je li poduzeo neke nove korake vezano za ugovor s M Sanom i kako teku pregovori. Na naše pitanje zašto je izostala reakcija nadzornog odbora vezano za moguće raskidanje Ugovora rakao nam je kako je nadzorni odbor podređen direktoru te da samo daje suglasnost na prijedloge direktora i skupštine. Budući da je to samo po sebi kontradiktorno, provjerili smo što o tome kaže Zakon o trgovačkim društvima te ustanovili da nadzorni odbor ima daleko veću odgovornost od uprave (čl. 263. ZTD-a) jer je nadzorni odbor tijelo imenovano na 4 godine (čl. 258. ZTD-a), a uprava, odnosno direktor se može mijenjati kada god to nadzorni odbor preporuči ili zahtijeva od skupštine. Skupština društva prema prijedlogu uprave odobrenom i korigiranom od nadzornog odbora prihvaća plan poslovanja, odnosno ciljeve i način realizacije ciljeva, uprava izvršava poslovni plan, a nadzorni odbor odlučuje da li su rezultati poslovanja u skladu s poslovnim planom te ako nisu, zašto nisu.
Također, prema čl. 250. i 265. ZTD-a nadzorni odbor dužan je "biti u tijeku" i to zato da bi mogao izvršavati svoju zakonaku dužnosti i djelovati u interesu društva (čl. 272. ZTD-a). Postavlja se pitanje zašto nadzorni odbor ne iskorištava svoje pravo dostupnosti informacijama o djelovanju uprave i zašto ne postupa prema svojoj dužnosti koja nalaže da mora sazvati glavnu skupštinu društva kada je to potrebno radi dobrobiti društva jer očito je da se ovdje radi o ugroženoj dobrobiti društva. Vezano pitanje uz ovo je dakako kompetencija predsjednika nadzornog odbora Gorana Bošnjaka koji bi kao pravnik trebao biti upoznat s ovim odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Ako je kompetentan, zašto ne vrši svoju dužnost? Nije li svojim propustom ili namjerom oštetio grad za 21 milijun?
Tvrtku M San nekretnine d.o.o. nekoliko smo puta kontaktirali kako bismo dobili izjavu, no odgovor nije stigao ni nakon tjedan dana. Izjavu gradonačelnika Saboa vezano za slučaj M San možete pogledati u priloženom videu.
Dakle, tvrtka M San nekretnine d.o.o. kupila je 51.607 m2 zemljišta procijenjene vrijednosti 21.287.887,50 kn. Iako je zemljište na ponajboljoj gospodarskoj poziciji u Hrvatskoj te sadrži kompletnu infrastrukturu, kupljeno je za 381.891,00 kn. Uz to, M San još potražuje od grada investiciju od 3,7 milijuna kuna na tome zemljištu.
Svi odgovorni u Gradu peru ruke od ovoga slučaja i ponavljaju dogovorenu priču o sastancima koji trebaju uslijediti ili o koristi investicije koju bi M San mogao donijeti, no do sada nitko od običnih građana nije vidio ni kune od ove priče. Nitko nije zaposlen, zemlja stoji napuštena. a Vukovar oštečen za minimalno 21 milijun kuna.


Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se